Двадесет и седем снегопочитващи машини обработват републиканските пътища в област

...
Двадесет и седем снегопочитващи машини обработват републиканските пътища в област
Коментари Харесай

Ограничения в Троянския проход и затруднения на Петрохан. София...

Двадесет и седем снегопочитващи машини обработват републиканските пътища в област Монтана . Работата им на първокласния път I-1 при Обходния път на Монтана е затруднена от голям брой спрели коли, които не са готови за придвижване при зимни условия. Екипи на Областно пътно ръководство – Монтана и на пътноподдържащата компания оказват подпомагане за евакуиране на авариралите коли, с цел да се възвърне трафикът във допустимо най-кратък период. Две машини обезпечават проходимостта на пътя през прохода „ Петрохан “ .

 

Областният шеф на Монтана Ивайло Антонов заяви за Българска телеграфна агенция, че ситуацията в района е естествена, няма селища без ток и вода, няма сериозна обстановка с реки и язовири, а пътищата са проходими при зимни условия.

 

В равнинната част на региона снежната завивка е сред пет и 10 сантиметра, а в планинската – сред 15 и 30 сантиметра. Пътят през прохода Петрохан в Стара планина, който свързва областите Монтана и Видин със София, е измит и опесъчен и е пристъпен. За миг тази заран е бил блокиран единствено околовръстния път на Монтана, по който имало закъсали тежкотоварни камиони, движели се с летни гуми. На място е изпратена профилирана техника на пожарната и към 10:15 часа те са изтеглени и пътят е освободен.

 

Ограничено е придвижването на тежкотоварни транспортни средства над 12 тона по през проход Троянски заради снеговалеж, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Областното пътно ръководство в Ловеч Йордан Първанов. АПИ също показва, че заради сневалеж и разчистване е лимитирано придвижването на тежкотоварни коли по път II-35 Троян – Кърнаре.

 

По думите на Първанов снежната завивка там е три см, на място машините опесъчяват и почистват. Имало е един закъсал тежкотоварен автомобил тази нощ. 

 

Агенция „ Пътна инфраструктура “ моли водачите да карат с нараснало внимание и съобразена скорост, като съблюдават нужната отдалеченост, да не подхващат внезапни маневри. Блокирането на придвижването от транспортни средства, които не са готови за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали водачи и работата на снегопочистващата техника.

 

Областните пътни ръководства наблюдават прогнозите на синоптиците по региони и дружно с пътноподдържащите компании ще подхващат нужните дейности за обработка на настилките във високопланинските региони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания изключително рано заран.

 

Целта е превантивните, а по-късно и снегопочистващите действия да стартират оптимално бързо при прогноза за утежняване на времето, с цел да се обезпечи проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България.

 

Не са подобаващи изискванията за туризъм в планините, оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС). Времето е мъгливо, вали, дъждът минава в сняг. Очакванията са за заледявания и да се образува снежна завивка.

 

Обстановката в София

 

На 56 точки в София са ситуирани 171 снегорина, сподели по bTV новият шеф на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков. На пътя за Алеко в подготвеност са четири снегорина, а службата разполага и с два роторни снегорина. Към момента на 56 местостоянки в разнообразни региони на града са ситуирани 115 снегопочистващи машини, които са в подготвеност за осъществяване на обработки на улици и булеварди.

 

Общо 11 спешни екипа са в подготвеност да реагират при утежняване на времето, сподели шефът на „ Аварийна помощ и предварителна защита “ Красимир Димитров. Освен пътищата към Витоша, се следят и всички съществени пътни артерии на територията на София, както и се обезпечава естественото придвижване на градския превоз при зимни условия.

 

Към 11:00 часа започнаха първите обработки със смеси против замръзване в София, оповестиха от Столичната община. От 10:30 часа се прави обработка на стръмни сектори в кв. „ Бояна ", регион Витоша, а по-късно и в кв. " Горна баня ", регион Овча купел. Рано тази заран са опесъчени и пътищата в Природен парк " Витоша " – кв. " Драгалевци " – хижа " Алеко " и кв. " Бояна " – Златните мостове.

 

, че са извършени редица срещи, както с Инспектората, по този начин и със работа „ Аварийна помощ и предварителна защита “, КАТ и компаниите по почистването, с цел да се подсигурява, че няма да има проблем и идния сериозен снеговалеж няма да затрудни града. Средствата за зимното разчистване също са обезпечени.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР