Два турски бойни самолета навлязоха в гръцкото въздушно пространство и

...
Два турски бойни самолета навлязоха в гръцкото въздушно пространство и
Коментари Харесай

Напрежение: Два турски бойни самолета са прелетели близо до база на САЩ в Гърция

Два турски бойни самолета навлязоха в гръцкото въздушно пространство и прелетяха покрай военновъздушна база на Съединени американски щати при случай, който гръцки представители дефинираха като нарушаване на националния суверенитет на страната, съобщи ДПА.

Двата самолета са достигнали на 2,5 км от град Александруполис. Външното министерство на страната дефинира случилото се като " невиждано нарушаване на националния суверенитет " и " очевидна ескалация на турските провокации ".

Турски бомбардировачи нарушаваха гръцкото въздушно пространство съвсем всеки ден, постоянно прелитайки над обитаеми региони, само че до момента не бяха приближавали града, където се намира военна база на Съединени американски щати, в която има техника, която може да бъде изпратена в Украйна до часове.

Прелитането на самолетите подкопава единството и целите на НАТО и е очевидна опасност за Европейски Съюз, тъй като Александруполис е значим транспортен център за съдружниците, добави гръцкото външно министерство, визирайки общите старания за подкрепяне на Украйна по време на водената от Русия война против нея.

Атина е изразила митинг против прелитанията пред турския дипломат и е уведомила Европейски Съюз, НАТО и Организация на обединените нации.

Има спекулации , че това може да е израз на турските възражения против присъединението на Швеция и Финландия към НАТО - нещо, което Анкара е заявявала, че е подготвена да попречва, отбелязва ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР