Два-три дни плавен преход в захранването са необходими за хората,

...
Два-три дни плавен преход в захранването са необходими за хората,
Коментари Харесай

Как да се „захраним” правилно след пост

Два-три дни равномерен преход в зареждането са нужни за хората, които съблюдаваха Коледните пости. Това поучава гастроентерологът от Военномедицинска академия доктор Даниела Томова, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ не би трябвало да се стига до крайности в храненето - от постене до големи количества храна от скотски генезис. Приемът на храна би трябвало да бъде постоянно и в дребни количества.

Постенето е метод на хранене, при който липсват артикули от скотски генезис, което от една страна е потребно, тъй като организмът ни се пречиства от токсични артикули, които доста постоянно се натрупват от несъразмерна приложимост на такава храна.

Постенето внася в човешкия организъм доста потребни микро и макроелементи, витамини, антиоксиданти, които въздействат много ползотворно върху организма.

От друга страна обаче животинските артикули съдържат незаменими аминокиселини, които построяват белтъците и които са съществена градивна единица на човешкото тяло.

При вегетарианците, да вземем за пример, неналичието на аминокиселините, които се набират посредством храните от скотски генезис, води до недостиг на витамин В12 и те би трябвало да си го набират под формата на таблетки.

Приемът на по-голямо количество месна храна, изключително по празниците, може да докара до поява на дискомфорт в стомашната област, да се обострят болести като гастрит, колит и други Може да се появи и отичане на корема, както и нараснало количество газове, изключително от консумация на варивата.

Храната от скотски генезис не е нездравословна, нездравословно би могло да бъде количеството ѝ. Всичко, което е в естествени количества, е потребно. За яйцата като обикновено количество се дефинира не повече от две яйца дневно.

Количеството алкохол би трябвало също да е малко след дните на постене, сподели още лекарката. По думите ѝ не би трябвало и да се смесват алкохолни питиета, с цел да не се получи алкохолно отравяне, което да докара до потребност от лекарска помощ. Отравянето може да се прояви с гадене, повръщане, самозабравяне, даже и припадане. Припадането е в следствие нормално на банкет на огромни количества алкохол.

Храната, употребявана преди пиянство на алкохол, води до по-ниска степен на опияняване, защото по този начин алкохолът по-малко се резорбира в кръвта.

Обикновено при всички празници хората търсят помощ в незабавните звена с недоволства за обострени панкреатит, колит, гастрит.

При преяждане с яйца се получават и жлъчни рецесии.

Сега храната от скотски генезис е доста застъпена в кето диетите, веганите пък изцяло отхвърлят продуктите от скотски генезис, само че не би трябвало да се залита нито в едната, нито в другата прекаленост при храненето, поучава гастроентерологът.

При суровоядците храненето е недоимъчно и е належащо да наблюдават индикаторите си на хемоглобин, серумно желязо и изключително на витамин В12, защото при ниско количество на този витамин се получава пернициозна анемия.

Всичко би трябвало да е уравновесено, би трябвало да се употребяват и мазнини, и белтъчини, и въглехидрати в избрани съотношения.

Всяко малко количество е потребно за организма. Големите количества водят до болестни положения.

Добре е да се пости не повече от 30-40 дни, само че бременни дами и дребни деца е най-добре въобще да не постят, добави още доктор Томова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР