Два танкера от САЩ ще покрият потреблението на газ за

...
Два танкера от САЩ ще покрият потреблението на газ за
Коментари Харесай

Венко Сабрутев, ПП: В момента влиза втечнен газ и от САЩ

Два танкера от Съединени американски щати ще покрият потреблението на газ за идващите два месеца - през юли и август. Сега влиза от разнообразни места, в това число и полутечен газ от Съединените щати, не съм осведомен с съответните стойности. Договорените два танкера са под цената на " Газпром ", която бихме плащали в този миг. Преговорите за дълготрайни контракти са за цени доста по-ниски от тези на " Газпром ", съобщи в " Говори в този момент " депутатът от " Продължаваме промяната " и член на Комисията по енергетика Венко Сабрутев.

По думите му в невиждана обстановка доставките са контрактувани.

" В Съединени американски щати няма държавно сдружение, има обособени компании търговци. България събра доста предложения и избра най-ниската. Не мога да ви кажа коя е компанията, това са договаряния на междуправителствено равнище, те ще договорят съответните елементи, " Газпром " също е прочут държавен медиатор. Българското държавно управление сподели, че е уважавано и договаря доста по-добри условия. Азерският газ има по какъв начин да стигне, има различни трасета с Гърция и Турция, районът има добра съгласуваност, всичко е въпрос на опазване на потенциал. Министерството на енергетиката прави всичко належащо да получи цялостното количество на ниска цена азерски газ ", акцентира Венко Сабрутев.

Според него предходните ръководещи е трябвало да създадат по този начин нужната диверсификация.

" В момента хранилището в " Чирен " се цялостни, на 21 % е към днешна дата. Очакваме до септември да бъде цялостно на 90%, което е реален потенциал ", добави Венко Сабрутев.

Според него това, което се е направило с " Турски поток ", е страхотна финансова вреда за България.

" 3 милиарда вложени от нашите налози, които няма да се върнат и два милиарда отвод от към този момент контрактувани директни такси за интервала на употреба. Не мога да разясня дали България изнася газ към Сърбия ", сподели още Венко Сабрутев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР