Два самолета, транспортиращи помощ от ЕС за жертвите на земетресението

...
Два самолета, транспортиращи помощ от ЕС за жертвите на земетресението
Коментари Харесай

Пристигнаха първите самолети с помощи от ЕС за Сирия

Два самолета, транспортиращи помощ от Европейски Съюз за жертвите на земетресението от 6 февруари, поразило турско-сирийската граница, се приземиха през днешния ден в Дамаск, съобщи ДПА, като се базира на Европейската комисия.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 551
Самолетите са първите в границите на проведените доставки на филантропични помощи по въздуха и са натоварени с подобаващи за зимни условия палатки, съоръжение за заслон и отоплителни уреди, заяви комисията. Планирани са още полети до Дамаск, написа Българска телеграфна агенция.

Самолетите са транспортирали материали, съхранявани в хранилища на Европейски Съюз в Дубай и в Бриндизи, Италия. Помощта е предопределена за сирийското население в регионите, следени от държавното управление на президента Башар Асад, както и в регионите, които не са под контрола на държавното управление.

Комисията заяви, че по въздуха ще бъдат доставени общо 420 тона помощи, като 225 тона на стойност 1,1 милиона евро ще бъдат обезпечени от запасите на Европейски Съюз, мобилизирани посредством Европейския потенциал за реагиране при изключителни обстановки.

Останалата част е обезпечена от 15 страни членки на Европейски Съюз след активирането на механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз на 8 февруари. Даренията включват палатки, кревати, одеяла, отоплителни уреди, хигиенични пакети, генератори, храни и медицински консумативи.

Комисията съобщи, че Европейски Съюз е реагирал на земетресението с филантропична помощ на стойност 10 милиона евро, в това число 3,9 евро евро нови средства и над 6 милиона евро, пренасочени посредством настоящи филантропични планове. Тя добави, че филантропичната помощ на Европейски Съюз работи в Сирия през последните 12 години, като оказва помощ за даването на помощ на всички страни " въз основа на филантропичните правила на безпристрастност и неутралитет ".

Комисията сподели още, че досега Европейски Съюз е отпуснал към 5,7 милиона евро за филантропична помощ за хората, наранени от земетресението в прилежаща Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР