Два са най-често задаваните въпроси от собственици на имот, които

...
Два са най-често задаваните въпроси от собственици на имот, които
Коментари Харесай

Ще се превърне ли пазарът на недвижими имоти в пазар със застояло предлагане?

Два са най-често задаваните въпроси от притежатели на парцел, които са решили да се разделят с него. Първият въпрос - по кое време е най-хубавият миг за продажба, вторият - каква е цената. Обикновено хората свързват двата фактора " време " и " цена " и се получава следната позиция " Ще изчакам, с цел да се качат цените ".

Както във всяка една промишленост, по този начин и в света на недвижимите парцели, има поредност от движещи фактори, които би трябвало да се познават в елементи, с цел да се реализира оптимално добра договорка. От самото начало продавачите би трябвало да са наясно, че за положителната договорка не е необходим единствено добър парцел.

Защо всеки чака да се вдигнат цените?

Не е загадка за никого, че сега пазарът на недвижими парцели се намира във прогресивен тренд. Предлагането на качествени парцели е нищожно, а търсенето огромно. Лихвените равнища по ипотечните заеми не престават да понижават и става по-евтино да се употребяват парите на банките. В същото време, лихвените равнища на депозитите също понижат и е стопански нерентабилно да се държат парите в банките. Тези фактори изкарват повече хора на имотния пазар в ролята им на купувачи. Отчитайки сигналите на пазара, множеството продавачи вземат решение да изчакат, защото е разумно с продължаващото повишаване на търсенето да се повишават и цените на парцелите. Всеки продавач счита, че по този начин ще хване по-висока вълна на пазара, подбудена от по-голям интерес към парцела и по този метод ще завоюва повече.

Паралелно, притежателите си вършат разнообразни изследвания и инспекции, които нормално съставляват допитвания до брокери. Консултантите по недвижимо имущество постоянно разочароват притежателите на парцели като не дават отговор на техните упования за цени и оферират по-ниски стойности за реализация на договорката. Как става това? Провежда се оглед, брокерът споделя една цена, притежателя не е удовлетворен от чутото и това е следващата причина да реши да изчака с продажбата на " по-високите цени ". Някои продавачи получават задоволително професионално поднесена информация, която няма за цел да ги подведе, а да им обясни действителната обстановка на пазара, както и да им покаже явен път напред. Тези продавачи взимат 100% осведомено решение и огромна част от тях осъзнават, че е по-добре за тях да започват продажбата вместо да чакат.

Други притежатели получават цени на лотариен принцип от своите брокери - брокера поглежда слънцето, сеща се за два-три парцела, които на скоро е виждал на пазара и изстрелва бомба, която би звучала по следния метод: " На към......... хиляди евро ще можем да ви го продадем. " Собственика няма концепция какво стои зад тази цифра, само че и това си е някаква информация.

Този образец демонстрира другите стандарти на брокерите както по отношение на техните пълномощия, по този начин и по отношение на качеството на тяхната услуга. От Primo+ Academy съветваме всички притежатели да селектират деликатно брокерите, с които се съветват за цена, посредством изследване на техните пълномощия.

Каква е обстановката със притежателите, които вземат решение да изчакат още три-четири месеца до момента в който видят късмет да получат мечтаната от тях цена?

Без да използваме главните и обикновени стопански закони, се обръщаме към всекидневието на хората където непрекъснато се търгуват артикули и услуги. Зависимостта сред търсене и цена, даже и на уличната сергия, постоянно е била една и съща - колкото по-висока е цената, толкоз по-малко е търсенето. От друга страна, всеки притежател има за цел да продаде парцела си в пика на пазара и всеки си задава въпроса по кое време е най-точният миг. Това наподобява доста на хазартна игра. Изчакваш, изчакваш, изчаква и... изпускаш един от показателите на пазара (а те са много), който да ти подскаже, че пикът наближава и кривата се обръща надолу и до момента в който се усетиш, летиш стремително към пропастта на цените.

При низходящ пазар има едно ЗЛАТНО ПРАВИЛО - За да продадеш на оптимално добра цена, излез на пазара под действителната цена на парцела. Възползвай се от момента, в който никой не го прави, тъй като всички към момента живеят със загатна за оня пик отпреди 6 месеца. Всъщност тези продавачи живеят на главно метаболитно равнище (минималното количество сила, която ни е нужна, с цел да поддържаме виталните си индикатори, до момента в който сме в покой) или с други думи, живеят единствено с вяра.

Защо когато цените порастват ползата понижава?

Не е правилно, че хората нямат потребност от парцел - имат, само че редом с това различните избори за това къде да си вложат парите стартират да нарастват. Дали клиентът ще се насочи към различен квартал, към различен сегмент или към различен вид парцел е негов избор. Винаги когато един артикул покачва цената си, търсенето се ориентира към сходни артикули. Така търсенето, или по-скоро смяната в търсенето, става натурален резултат от покачването на цените, а еуфорията на купувачите към този момент е изчезнала (въпреки атрактивните ипотечни кредити). Докато продавачът чака по-добро време и цена, купувачите към този момент са се преориентирали и не се интересуват от неговия парцел.

Собственикът, след дълго премисляне, излиза на пазар, на който има доста продавачи. Тези продавачи, сходно на него, са чакали и афишират парцелите си на по-високи цени, само че на този пазара НЯМА купувачи. По този метод се образува пазар със застояло предложение.

Спецификата на този пазар е, че конкуренцията се трансферира напълно върху продавачите (преди няколко купувача се бориха за един парцел, а в този момент няколко продавача се борят за един купувач), а купувача минава в преобладаваща роля. Така трендовете минават от " пазар на продавачите " в " пазар на купувачите ".

Други участници на пазара, които се намесват в събитията и постоянно оказва въздействие върху всеки самостоятелен продавач, макар че доста хора не правят оценка този факт, са строителите и вложителите в жилищни здания. Винаги когато има възходящ заможен пазар мощно се засилва и пазарът на земята за строителство. Това пък разумно изкарва така наречен ново строителство на фокус измежду огромна част от клиентите.

При равни други условия, естествената конкуренция на продавач на парцел е съседът, съседът от долния или горния етаж, а може и съседът от отсрещния блок. Това е опит за разказвателен облик на всички други продавачи в квартала, които в същото време желаят да си продават парцелите. В актуалната обстановка би трябвало да се означи " новото строителство ", което никне като манатарки след дъжд. С него обстановката на всеки продавач се усложнява, защото купувачите към този момент имат доста повече избор като различни парцели. Разбира се всички почитатели на остарялото строителство и просторните стаи ще кажат " Кой пък ще избра тези кутийки? ". Няколко са отговорите:
След обеците, които поносиха множеството строителни бизнесмени, към сегашния миг постройките се проектират една концепция по като за живи хора. Едно главно предимство на строителите е, че те не продават един апартамент. Това значи, че могат да си разрешат да продават несъмнено количество жилища на цена " под пазара ", с цел да привлекат избрани клиенти, а в следствие да вдигнат цената на останалите парцели в постройката. Новото строителство дава и още една висока стойност на евентуалните новодомци, а точно избор. Когато клиентът гледа парцели на второстепенен пазар, той вижда парцел с закрепено ревю, систематизиране и величина, а в една нова постройка можете да си закупите апартамент с 2 спални и с всякаква площ (от 90 до 200 кв.м.).
На последно място, само че не по значимост, e един развой влияещ върху притежателите, които са решили да чакат до последно, е " синдромът на общото ". Според него, всички се насочват към мястото, към което са се насочили първите. Днес множеството продавачи гледат напред във времето като вземат решение да продадат на един пазар, с вярата той да бъде най-хубавият за тях.

Ако желаете да знаете с акуратност по кое време е най-хубавият миг за пласиране - МОМЕНТЪТ Е СЕГА! Защо ли? Защото съперниците от квартала се отхвърлиха да продават и ще чакат по-добри цени, което слага Вас в отлична позиция, тъй като сте съвсем единствен продавач и вместо да се борите за няколко купувачи, няколко купувачи ще се борят за Вас. Това в действителност е съвършеният миг за продажба на парцел! Така конкуренцията се трансферира от продавачите към купувачите. Когато търсенето се усили - цената също се усилва!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР