Два протеста се провеждат в момента в София. Те са

...
Два протеста се провеждат в момента в София. Те са
Коментари Харесай

Протест и контрапротест пред Синода, докато избира нов Сливенски митрополит

Два митинга се организират сега в София. Те са в пространството сред патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и постройката на Светия синод на Българската Православна Църква и съпровождат провеждащия се през днешния ден и на следващия ден избор на идващ Сливенски митрополит, съобщи кореспондент на  " Фокус " .

Единият е от духовници, които поддържат решението на Синода, който излезе с Наредба, че единствено митрополитите ще могат да избират глава на овдовялата Сливенска митрополия. Те са разпънали транспарант: " Ние поддържаме Наредбата на Св. Синод ". 

До решението се стигна след подозрения от страна на висшите духовници, че от Сливенската епархия се пробват да наклонят избора към избрани претенденти.

Тази Наредба провокира неодобрение измежду миряните като част от тях сега също стачкуват тъкмо там - пред постройката на Светия синод на БПЦ.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Пловдивският дядо Николай и Врачанският митрополит Григорий към този момент се разграничиха от взетото от сътрудниците им решение.

В предаването на  " България, Европа и Светът на фокус "  на  Радио " Фокус "  темата разяснява и журналистът и историк Горан Благоев като назова ситуацията  " нагласена "  и  " противен казус ".

Припомняме, че писмо за поддръжка на агаполския свещеник Йеротей за Сливенски митрополит изпратиха от Организацията за протекция на българските жителите.  То е публикувано до медиите и адресирано до Светия синод.

Епископ Игнатий призовава за прекратяване на настоящия избор и нов, който да съблюдава каноните и практиката на Църквата.

До броженията се стигна след кончината на главата на Сливенската митрополия дядо Иоаникий на 9 януари тази година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР