Два пъти Винка Саздова е обявявана за най-четения автор в

...
Два пъти Винка Саздова е обявявана за най-четения автор в
Коментари Харесай

Българка е героиня на бестселър в Северна Македония – „Вилино“

Два пъти Винка Саздова е обявявана за най-четения създател в страната си
Днес македонската писателка Винка Саздова идва в България за премиерата на романа си „ Вилино “ (издание на „ Персей “). Книгата споделя за едно разрушено семейство, нои за една жена, живееща пълноценно, въпреки и изгубила брачна половинка си. На процедура сред тях няма нищо общо. Мъжът обаче среща непознатата жена и до момента в който тя се пробва да го върне към живота, майката и синът се мъчат да възродят връзката си. Ще съумеят ли? Това е разказ за търсенето на индивида и човешкото в себе си. И за хубостта на живота. Но това е и разказ терапия: поради светлата и изпълнена с жизнелюбие Вили от идиличното Вилино, която е опълчена на отчуждението и пристрастеностите в огромния град. „ Сърцето помни, не мозъкът. Онова, което е докоснало сърцето, остава живо вечно. “ „ Ценността на живота е в дребните неща, на пръв взор елементарни, а толкоз скъпоценни. “
 Нобелов лауреат за Пролетния базар на книгата (31 май – 6 юни) Нобелов лауреат за Пролетния базар на книгата (31 май – 6 юни)
„ Дървото на Фолкунгите “ е героичен исторически разказ за магическия свят на викингите и великата шведска кралска династия. Вер...
Сюжетът и героите във „ Вилино “ са художествена нереалност, само че Вили и нейната кафетерия са действителни. Това е най-популярното кафене в Ловеч, Iron Fe-26, до фамозния Покрит мост. Там фактически може да опитате, както е разказано в романа, най-вкусните белгийски вафли на света.
Преди три години Винка Саздова е написала половината от романа си и е в миг на застой, не знае по какъв начин да го продължи. Семейната история, за която написа, е толкоз мрачна, че й е нужна светла сила, която да опълчи на тежката психическа драма за трима самотници, докосващи се взаимно единствено посредством болката. Тогава, придружавайки приятелката си Ягода Михайловска-Георгиева (авторка на „ Индиговият Бомбай “) по време на нейно литературно турне в България, отива в Ловеч и издателят на Ягода ги завежда в обичаното си кафене, благосъстоятелност на негова другарка. Така Винка среща Вили, собственичката на кафенето, която е преизпълнена с живот, светлина и оптимизъм. И Вили става движещата мощ в романа. А фикционалното градче Вилино е в действителност Ловеч – по страниците на книгата се усеща атмосферата на красивия български град.
Като доста българи, останали без работа в дребен град като Ловеч, Вили отпътува за Гърция. Трудно й е, само че с помощта на трудолюбието и оптимистичното си отношение към живота, тя се оправя с всичко. Среща локален мъж, влюбва се, женят се. Превръща заведението им в фамозно. Но той се разболява от рак и умира.Вили се връща в родния си град Ловеч и влага всичките си средства, опит и обич в кафетерия, каквато няма освен в Ловеч, само че и в България. В нея като че ли вгражда облика на умрелия си брачен партньор, който продължава да обича. Всичко към нея е свежо, друго, зареждащо, изпълнено със светлина. „ Отново ведрият ѝ смях. Като пролетен вятър отваряше нещо в индивида “ – по този начин е показана в романа.
Винка Саздова е приключила логика на психиката, работила е като публицист и издател. През 1999 година основава Издателски център „ ТРИ “, едно от най-популярните издателства в Северна Македония. Десет години по-късно се посвещава на писането и до момента е основала 5 романа, които имат 35 тиража в родината й. Два пъти е обявявана за най-четен създател в Северна Македония.
 Том Егеланд пита в Огледалото на злото: Вълнуваме ли се от непознатото злощастие, или го експлоатираме? Том Егеланд пита в " Огледалото на злото ": Вълнуваме ли се от непознатото злощастие, или го експлоатираме?
Популярният публицист още веднъж предлага доста повече от това, което чакаме. Дали във всеки от нас не се крие страшилище? На какво сме спос...
На 7.06. от 18.30 ч. в Македонския културно-информационен център в София , на ул. Оборище, Винка Саздова ще показа българското издание на романа си „ Вилино “, а приятелката й Ягода Михайловска-Георгиева – новия си разказ „ Манастирът Фуентерабия “.
На 9.06. от 18 ч. в Художествената изложба в Ловеч ще е премиерата на „ Вилино “, в границите на Дни на македонската литература с присъединяване на Винка Саздова, Ягода Михайловска-Георгиева и Сашко Насев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР