Два пъти по-високо е нивото на детска смъртност в България

...
Два пъти по-високо е нивото на детска смъртност в България
Коментари Харесай

Два пъти по-висока детска смъртност има в България в сравнение със средната за ЕС

Два пъти по-високо е равнището на детска смъртност в България в съпоставяне със страните от Европейския съюз. Това заяви шеф на Националния център по публично здраве и разбори Христо Хинков на кръгла маса " Здравето на българите през XXI век - трендове и провокации ", която се организира в Народното събрание в сряда.

Детската смъртност в страната е 6.5 на 1000 живородени деца, а приблизително в Европа е 3.6 на 1000 живородени. Намалява и раждаемостта в България.

Общата смъртност към момента е много отрицателен индикатор. В Европейски Съюз индикаторът за обща смъртност е доста по-нисък, сподели Хинков. Най-голям % смъртност е обвързван със сърдечно-съдови заболявания.

Продължителността на живота в България се усилва, само че към момента 7 години ни разделят от междинната дълготрайност в страните от Европейски Съюз.

Жените пушачи в България са повече от мъжете

България е на 9-о място от 189 страни по консумация на алкохол, а по тютюнопушене измежду дамите е на 12-о място.

В България дамите пушачи са повече от мъжете, като това се отнася и в съотношението девойки - момчета сред 15 и 17 години, добави картината и представителят за България на Световната здравна организация у нас Михаил Околийски по време на своята презентация. Той направи и уточнението, че с това страната ни е " феномен по отношение на другите страни в Европа ", а за преодоляване на тревожната наклонност измежду младежта се изисква просветителни и осведомителни стратегии в учебните заведения.

Като сигурни способи за понижаване на пушенето, Околийски изброи увеличение на налозите за цигарите, цялостна възбрана или ограничавания на реклами за алкохол и цигари.

В интервала 2001 - 2015 година разноските за опазване на здравето нарастват с 450%, като най-вече пари се отделят за болнична помощ и медикаменти за домашно лекуване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР