Два от най-старите руски метровлакове са модернизирани изцяло и ще

...
Два от най-старите руски метровлакове са модернизирани изцяло и ще
Коментари Харесай

Два от най-старите метровлакове бяха обновени за 11 милиона лева

Два от най-старите съветски метровлакове са осъвременени напълно и ще бъдат пуснати до месец в употреба. Те са създадени през 1990 година както и още други 10, които се движат от 1998 година в София. Досега те са минали към 1.4 милиона километра, разгласи инж. Стоян Братоев, изпълнителен шеф на " Столичен метрополитен " ЕАД.

Ремонтът и обновяването на двата метровлака коства общо 5.5 милиона евро и е осъществено в завода-производител " Метровагонмаш " в град Митищи, край Москва. Той завоюва публичната поръчка на Столичната община и подписа контракт през декември 2018 година, по който следва да бъдат актуализирани и останалите 10.

 Стар метровлак (вляво) и същият модел след ремонта.снимка: Максим Караджов
© Максим Караджов

Стар метровлак (вляво) и същият модел след ремонта.снимка: Максим Караджов

" Тази година на два пъти ще изпратим за реновиране по три метровлака в завода-производител. Заложили сме средства за това ", изясни Йорданка Фандъкова при визитата си в метродепо " Обеля ",

С модернизирането ще се удължи годността им с още 15 години, оповестяват по този мотив съветски медии. Те акцентират, че всички запалими материали във вагоните са сменени с нови, в сходство с условията за сигурност. Монтирани са датчици за пушек и за температурата, както и осведомителни LED-дисплеи, прецизират руснаците.

Инж.Братоев уточни, че моторите са заменени с японските " Хитачи ", които са кооперирано произвеждане с " Метровагонмаш ".

" Те са по-икономични с 20-25%, тъй като са асинхронни ", изясни той. Цената на модернизацията на старите влакжве е два пъти по-евтина от тази на новите " Сименс ", които ще бъдат по новата, трета, метролиния.

Обновените метровлакове нямат климатик, а са с т.нар.принудителна вентилация, която е добра, съгласно Братоев. Броят на седящите места е понижен в някои вагони, където са обособени зони за инвалидни и детски колички.

 Интериорът в обновените метровагони.
© Надежда Чипева

Интериорът в обновените метровагони.

" Столичният метрополитен " има общо 52 метровлака, съветско произвеждане, които обслужват първи и втори метродиаметър. Новият, трети, е с 20 влака, създадени от " Сименс ", като се чакат още 10 от тях.

Поръчани са и така наречен перонни порти, които ще обезопасяват релсовия път в зоната на метростанциите. Първите порти ще бъдат инсталирани на станциите " Опълченска " и " Национален стадион " В.Левски ", сподели Фандъкова.

През месец май ще бъде пуснат първият сектор с пет станции от третата метролиния - от " Красно село " до кръстовището на бул. " Патриарх Евтимий " и ул. " Граф Игнатиев ". През юли-август ще се включат още три метростанции, а до края на годината и последните четири - до " Овча купел ", изреди графика инж.Братоев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР