Два от хеликоптерите, които очакваме за спешна помощ по въздух,

...
Два от хеликоптерите, които очакваме за спешна помощ по въздух,
Коментари Харесай

Спешна помощ по въздуха: Два хеликоптера ще бъдат оборудвани за планинско спасяване

Два от хеликоптерите, които чакаме за незабавна помощ по въздух, ще бъдат оборудвани за планинско избавяне. Това обясниха за bTV от министерство на превоза.

Тази седмица от здравното министерство споделиха, че първите въздушни коли за спешна помощ, които чакаме при започване на идната година, ще могат да се включват в планинско избавяне с потърпевши единствено в избрани случаи.

Около 90 са към този момент подготвените лекари и медицински експерти

Пред публичната телевизия здравният министър изясни, че към момента не ясно дали хеликоптерите, които чакаме, ще бъдат употребявани за планинско избавяне. „ Лебедката, която той има, с цел да може да повдигне носилката с потърпевш индивида, се оказва толкоз тежка, че параметрите на нашите хеликоптери са незадоволителни, с цел да поддържат тази височина “, изясни проф. Христо Хинков.

„ Не сме доста щастливи от обстоятелството, че първата машина няма да бъде оборудвана нито с лебедка, нито със система за така наречен „ хюман карго “, само че се надяваме, че това няма да се забави при идващите машини “, разяснява тематиката и планинският чиновник от службата в Банско Атанас Уков.

Проектът за медицинските хеликоптери също върви по проект, съобщи още проф. Христо Хинков

От години планинските спасители приканват за помощ по въздух. „ Има специфики в машините за планинско търсене и избавяне, във въздушните коли за спешна помощ. Например: неприятни метеорологични условия, неспособност за кацане, нужда да бъде изтеглен потърпевшия, термокамери за нощно виждане. Всичко това са неща, с които машините би трябвало да бъдат оборудвани “, изяснява още Уков.

За bTV от Министерство на превоза обявиха , че „ хеликоптерите, които България чака, дават отговор на най-високите европейски условия “. „ Хеликоптерите могат да правят всички задачи, свързани с HEMS, включително и планинско избавяне. Два от хеликоптерите ще разполагат с нужното профилирано съоръжение за планинско избавяне “, се споделя в писменото им мнение.

Георги Гвоздейков и Христо Алексиев с позиции за построяването на системата ХЕМС

Само тази седмица от Вихрен планинските ни спасители смъкват на ръка двама души с черепно-мозъчни контузии.
„ Хората ще се възстановят, само че действително живеем в XXI век и не е обикновено по този метод да се транспортират потърпевши от място, което кардинално е относително налично за един естествен полет. Проблемът е, че хората в планината не са предпазени по този начин, както би трябвало да бъде в една европейска страна. Развиваме и туризъм! Какъв туризъм развиваме като не можем да защитим нашите туристи!? “, безапелационен е Уков.

Кога ще дойдат всичките шест въздушни коли за спешна помощ - към момента не е ясно.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР