Два милиона и двеста хиляди гласа. С толкова турският президент

...
Два милиона и двеста хиляди гласа. С толкова турският президент
Коментари Харесай

Не е само заради "нечестни избори": как и защо печели Ердоган

Два милиона и двеста хиляди гласа. С толкоз турският президент Реджеп Тайип Ердоган -, само че доста повече, в сравнение с биха разрешили да се слагат под въпрос резултатите.

За опозицията е предстоящо да упрекна метода на преброяване и възходящия от години авторитаризъм на властта, с цел да изясни резултата и да обърне внимание на оценките на наблюдаващи, че изборите, въпреки и още свободни, надалеч не са почтени.

Тези фактори обаче няма по какъв начин да изчерпят аргументите десетки милиони турци към момента да избират Ердоган пред урните. Ето още няколко от тях, обсъждани в общественото пространство напоследък.

Неравен терен, минимална грубост

Действително, мнозина дават право на опозицията да приказва за нечестната игра на властта.

" Нечестно щафетно тичане " на 400 м, в което Ердоган изминава дребна част от дистанцията и колкото и да се форсира, Кълъчдароглу не може да го настигне. Така ръководителят на програмата за Турция във Вашингтонския институт за близкоизточна политика Сонер Чагаптай.

Причината е в големия държавен запас, който впряга президентът в своя изгода. Опозицията обвиняваше властта, че средства от държавния запас са всеобщо употребявани в акцията за увеличение на заплати и пенсии.

 Нечестно тичане на 400 м: сигурна ли е успеха на Ердоган Нечестно тичане на 400 м: сигурна ли е успеха на Ердоган

При съвсем цялостен надзор над институциите и по-големите медии (и надлежно осведомителния поток) Ердоган елементарно контролираше описа за себе си и за съперника. " Кампанията бе толкоз нечестна, че за Кълъчдароглу беше мъчно да навакса ", сподели тогава Чагаптай. Текстови известия на Кълъчдароглу към гласоподавателите бяха забранявани като " агитация ", сходни стъпки на властта - не. Снощи цитираният откривател написа в " Туитър ": изборите бяха " крещящо нечестни ".

Господстващото състояние на Ердоган в политиката и публичния живот не предполагаше нуждата от съществени изборни операции - въпреки на моменти подправените вести и безпочвените обвинявания да се чуваха по-често в акцията.

В подкаста на War on the Rocks американският откривател Никълъс Данфорт, озаглавен " Защо Ердоган печели ", Данфорт триумфите на Ердоган с умеенето му да ползва " минимална грубост " преди изборния развой: да подхваща дейности в своя изгода, които обаче да не дискредитират изборите, нито да провокират мощен публичен отпор.

Партия и страна

Клиентелистката мрежа на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) също е парче от пъзела, на което Ердоган частично дължи успеха си, както ден преди вота в. " Файненшъл таймс ".

ПСР разчита на над 11 млн. членове - доста повече от всички останали партии, взети дружно. Сериозните обществени разноски, въздействието и поддръжката построиха система, в която държавните запаси (намаленията от сметките за ток, безплатният газ, безплатните гигабайти интернет за студенти) и зависимостта на медиите са единствено върхът на айсберга. Всичко харизано на жителите пристигна в сложен миг за стопанската система. Земетресението изигра същата роля, когато той се намеси с заричане да помогне на жителите.

" Правителството дава поръчки и благоприятни условия единствено на групи, които са близки до него ", споделя проф. Арда Джан Кумбараджъбашъ от университета " Бахчешехир " в Истанбул.

По думите на Мурат Сомер, политолог от университета " Коч " в Истанбул:

Значителен сегмент гласоподаватели... усещат, че са подвластни от това ПСР да остане на власт, с цел да продължат да получават помощи от страната. Хора в нестабилна обстановка считат, че връзката им с страната зависи от положителните връзки с ПСР. Те зависят от ПСР.
Мурат Сомер,
политолог

Нещо повече, за мнозина гласоподаватели достиженията на страната не може да се отделят от самия Ердоган: подобряването на живота (спрямо предходните нива), развитата транспортна мрежа играят значима роля, добавя " Файненшъл таймс ". Важна е и способността да бъде арестувана консервативната, благочестива база - освен поради вярата ѝ в него, само че и поради обширната конструкция на партията из цялата страна. Представител на партията я разказва като " най-голямата неправителствена организация " в Турция. " Винаги се вслушваме в хората... гласоподават за нас, тъй като не ги забравяме. "

Ефикасна (дори и на моменти брутална) акция

Посланията, които Ердоган изпрати на електората, също се оказаха значими оттатък базата му.

Пример е сполучливото пренасочване на вниманието от стопанската система към тероризма, който той обвърза (отново) с кюрдската политика. Турски медии неуморно представяха Кълъчдароглу като обвързван с приетата за терористична организация и на запад Кюрдска работническа партия (ПКК); направи го и самият Ердоган - с подправен видеоклип. Пред " Дневник " политологът Берк Есен от " Сабанджъ " означи по-рано този месец, че Кълъчдароглу не е съумял да отговори уместно на обвиняванията.

Съюзът с по-малки партии, които против скромни резултати в Народното събрание получават обезпечени места в Народното събрание - от дребни, ислямистки (по-консервативни от неговата) партии до екстремистка кюрдска групировка, му донесе гласове от групи, които са оттатък обичайните му гласоподаватели. Част от националистите поддържаха него, в това число част от електората на фактическия му съдружен сътрудник, крайнодясната Партия на националистическото деяние (ПНД).

Ердоган изтъкваше и детайлите от външната политика, които мощно се харесват на турците без значение от политическите им възгледи: самостоятелност, многовекторност, значима роля в света. Мото на акцията му бе " Векът на Турция ". Опозицията.

 " Пластично деформирани " връзки: външната политика на Турция след изборите

Кюрди и националисти: неосъществим баланс

Кампанията на Ердоган и политическите действителности на Турция в композиция изправиха Кълъчдароглу пред невъзможния баланс: по какъв начин да притегли по едно и също време националистическите гласоподаватели (20% от гласуващите, в случай че се съди по парламентарния вот) и да задържи кюрдите.

Кюрдите, заради обстоятелството, че са 15-20% от гласоподавателите и са в болшинството си враждебно настроени към сегашната власт, се смятаха за ключ към успеха. Те не издигнаха собствен кандидат-президент и това се очакваше да е от помощ за Кълъчдароглу, чиято партия така и така бе набрала известност в най-вече кюрдските региони.

 В Турция 20% гласоподаваха за националисти и те ще задават тона в политиката В Турция 20% гласоподаваха за националисти и те ще задават тона в политиката

Голяма част от националистическите гласоподаватели - в това число някои от тези на съдружния сътрудник, Добрата партия на Мерал Акшенер - обаче одобриха като заплаха протегнатата ръка на опозиционния водач към водещата прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН). Този електорат е недоверчив към кюрдите, само че още повече помогнаха.

На първия тур ултранационалистът Синан Оган завоюва над пет % от вота - 2.7 млн. гласа. Това, както и триумфът на националистическите партии на парламентарния избор, насочи Кълъчдароглу към крайнодесния избор и даже към съглашение, Юмит Йоздаг. Въпреки гласоподавателите им през вчерашния ден бяха очевидно разколебани.

По-ниска интензивност в огромните градове и на югоизток

Доказателство за минусите на този комплициран баланс са разликите в интензивността в регионите с преобладаващо кюрдско болшинство, в които Кълъчдароглу бе със мощен резултат.
" Демотивацията произтича от политическия дискурс на Републиканската национална партия, който се трансферира от помиряване към политика на сигурност. ДПН би трябвало да стимулира базата си, като каже: " Ако Кълъчдароглу загуби, губим и ние ", споделя за " РойтерС " Реха Рухавиоглу, шеф на Центъра за кюрдски проучвания в Диарбекир.

В огромните градове - Истанбул, Анкара и Измир - и двамата усилиха поддръжката си (от разпределените гласове на Синан Оган). И в трите обаче интензивността също спадна с по няколко (между 2 и 3.5 пункта). От турските мегаполиси пристигна огромна част от поддръжката за Кълъчдароглу на първия тур.

С този претендент - този резултат?

Някои подлагаха на критика акцията на опозицията като незадоволително прочувствена и безапелационна, други - разнобоя в посланията, откакто Акшенер дълго даваше сигнал, че не желае Кълъчдароглу като кандидат-президент.

Трети обаче видяха казуса в неналичието на харизма у самия Кълъчдароглу и го дефинираха като несъответствуващ да се изправи против Ердоган. Преди две години той бе единственият от водещите опозиционни водачи, на който изследванията не отреждаха победа на идните избори, в случай че отиде на балотаж с Ердоган. Наблюдатели го подлагаха на критика в последните месеци, че е заглушил всяко инакомислие за кандидатурата си, както атакуваха някои медии, избрали да преувеличат капацитета му.

Имаше рецензии и към внезапния спад на духа на опозицията, откакто тя не съумя да завоюва от първия тур, и обстоятелството, че три дни не съумя да се съвземе, преди да излезе с нова тактика. Обратно, бранителите на Кълъчдароглу акцентираха, че тази разлика нямаше по какъв начин да бъде наваксана. Те отбелязваха и че пожеланият от Акшенер (и от някои гласове в РНП) харизматичен кмет на Истанбул Екрем Имамоглу ще е доста по-независим състезател, в случай че завоюва,, сподели преди време за " Дневник " политологът Гьокхан Баджък; върху Кълъчдароглу алиансът може да има по-голямо въздействие.
Същевременно изборът на Имамоглу щеше да е опасен, поради думата " малоумен " към изборната комисия, да бъде изхвърлен от конкуренцията. Този Дамоклев меч над главата му към този момент е определян като част от похватите, които американският откривател Данфорт назовава " минимална грубост ".

Кълъчдароглу не съумя и да наложи схващането, че има задоволително добър екип, с който да реализира смяната, след вота Сонер Чагаптай. Дори електоратът да не харесваше Ердоган, по този начин и не бе уверен, че Кълъчдароглу ще ръководи по-добре.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР