Два месеца след пълното спиране на руските газови доставки, България

...
Два месеца след пълното спиране на руските газови доставки, България
Коментари Харесай

От юли - целият азерски газ и нов LNG доставчик


Два месеца след цялостното прекъсване на съветските газови доставки, България навлиза в месец юли с цялостните количества синьо гориво по азерския контракт, с полутечен газ, доставен от американска и френска компания, и с размери от свободния пазар. Това наподобява добра равносметка за свършеното от държавното управление и от държавния газов снабдител след затварянето на кранчето от " Газпром ", поради нежеланието на " Булгаргаз " да заплаща в рубли. Работата по обезпечаване на различни доставки обаче продължава, защото обезпечените количества към момента не са напълно задоволителни за застраховане на вътрешното ползване и за по-сериозно нагнетяване на ресурси в газохранилището в Чирен.

Към момента към момента не е ясна и цената, която ще заплащат бизнесът, топлофикациите и газифицираните семейства за суровината през юли. Макар че " Булгаргаз ", съгласно нормативните условия, трябваше към този момент да е внесъл заявката си за цената, с цел да бъде то разисквано и на 1 юли одобрено от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), това към момента не е направено. " Булгаргаз " излезе с прогноза – само че това стана на далечния 11 май, когато бе посочена цена 142.11 лева./MВтч, което е малко над настоящата сега 141.36 лева./MВтч без налози и такси.

Така за следващ път цената на газа за вътрешния пазар ще стане, което се трансформира в процедура на КЕВР и основава проблеми за бизнеса.

Но в сегашните форсмажорни условия това е обяснимо с търсенето на заместващи на съветския газ доставки в последния миг и от краткосрочните пазари, където цени са по-високи. Освен това в последните дни цените на природния газ на европейските тържища още веднъж започнаха да се повишават и се задържат над 150 евро за мегаватчас.

По информация на Mediapool през юли се обрисува повишаване сред 20 и 25 % по отношение на юнската цена, само че какви ще са последните калкулации на " Булгаргаз ", които ще бъдат импортирани в КЕВР, следва да се види.

В петък министър председателят в оставка Кирил Петков разгласи, че България към този момент получава цялостните размери природен газ по азерския контракт. Те съставляват към една трета от потреблението ни, само че до момента не можеха да бъдат напълно внасяни поради незавършената газова връзка с Гърция. При ударните темпове по построяването ѝ в последните месеци, тя сега е на стадий запълване с механически газ, свързване с българската газопреносна мрежа и лицензиране от енергийните регулатори на България и Гърция. По думите на българския изпълнителен шеф на плановата компания " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева интерконекторът. Петков обаче заяви, че след седмица ще се види с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис , с цел да беседват за старта на употребата на тръбата. Което удостоверява неофициална информация на Mediapool, че е допустимо това да стане през втората половина на юли, само че Георгиева избира да се застрахова в изказванията си, тъй като към момента не е завършило свързването на оборудванията със системата за надзор на превоза на природния газ и по-специално функционалността за затваряне на отсеци от газопровода при възможни повреди. Според осведомени има действителен късмет тръбата за стартира да действа и да придвижва азерския газ за " Булгаргаз ", както и възможните количества по резервираните от други търговци потенциали, които са към 1/6 от общата мощ на газопровода, която е 3 милиарда куб. м годишно.

Ако това стане, " Булгаргаз " ще може да пренасочи азерските количества от досегашната краткотрайна точка на приемане в гръцкия град Нея Месемврия на тази, която е по контракт с консорциума, разработващ азерското находище " Шах Дениз ІІ " – Комотини, откъдето и потегля интерконекторът до българския град Стара Загора. Сега от Нея Месемврия азерският газ стига до газовата връзка Кулата-Сидирокастро и влиза в мрежата на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ". Това прибавя 15 лева на 1000 куб. м към газовата цена, съгласно специалисти. Проблемът обаче е, че " Булгаргаз " е резервирал потенциали на Нея Месемврия до края на септември и в случай че се реалокира трасето, ще би трябвало да заплаща и на гръцкия оператор ДЕСФА за използването на неговата мрежа, и на " Ай Си Джи Би " за интерконектора. Което не е ясно по какъв начин ще се отрази на цената, а сега борсовите трендове не са изключително удобни за потребителите.

Така през юли за България през Кулата-Сидирокастро ще влязат всички количества по азерския контракт, чиято цена е обвързана напълно с цената на петрола и това прави този газ извънредно на ниска цена. Към тях ще се прибавят количествата американски полутечен газ, контрактувани от премиера Кирил Петков в средата на юли. Става въпрос за към 250 млн. куб. м, които към този момент дойдоха през юни на турския терминал Мармара. Техен снабдител е американската компания " Шанийр " (Cheniere Energy), само че името ѝ не се афишира публично. Към LNG доставчиците за България от юли се причислява и френският нефто-газов колос " Тотал Енерджи " (Total Energies). В събота " Тотал " достави над 61 млн. куб. м за България на гръцкия терминал за регазазификация на полутечен газ Ревитуса в директна договорка с " Булгаргаз ". Суровината е тръгнала от терминала " Камерън " за втечняване на газ в американския щат Луизиана, в която " Тотал " има акционерно присъединяване, и точно това е разрешило бързото реализиране на договорката. Става въпрос за отчасти карго, комбинирано със суровина за различен покупател. По информация на Mediapool с французите са контрактувани доставки и за август и септември.

Какви са цените не е ясно, само че азерските и американските количества не са задоволителни и " Булгаргаз " разгласи търг за запълване на нужните ѝ размери на държавната газова борса " Газов хъб Балкан " , който се състоя на 21 юни. В него обаче държавният снабдител е получил една единствена оферта за дневна доставка на 1000 МВтч на ден. Борсови играчи обаче подозират, че продавачът ще пласира на " Булгаргаз " купени към този момент от държавния снабдител количества от програмата за наложително освобождение на размери от " Булгаргаз " на борсата, което не е нелегално, само че опорочава концепцията за свободен пазар и конкуренция. Последвал е нов опит на 23 юни за набиране на суровина от свободния пазар, само че съгласно пазарни участници той е бил несполучлив и по този начин държавната компания евентуално ще би трябвало да играе в най-скъпия сегмент " Ден напред ", с цел да обезпечи синьото гориво. Според специалисти дефицитът от към 42 млн. куб. м за месеца, които би трябвало да се купуват ден за ден, евентуално е измежду аргументите " Булгаргаз " към момента да не може да дефинира каква ще е цената на газа за юли.

Според анализатори обаче тя се обрисува към 175 лв/МВтч.

Запознати настояват, че България също по този начин е съумяла да контракти с Азербайджан доставки и на спомагателни количества над тези по контракта, който е за 1 милиарда куб. м годишно и то при доста атрактивни ценови условия . Какви са размерите и дали ще влизат през Кулата-Сидирокастро или през Комотини-Стара Загора, когато се вкара в употреба интерконекторът, следва да се види, в случай че министерството на енергетиката и " Булгаргаз ", несъмнено, решат да издигнат малко завесата пред различните газови доставки.

Енергийният министър в оставка Александър Николов даде обещание да даде публична информация за втечнения газ, само че да забележим по кое време.

Прозрачността върху газовите потоци е значима, тъй като ще отстрани опцията за опозицията да повдига още веднъж тематиката за газови медиатори. Освен това не би дала храна на политици, анализатори и медии да насочат апели за възобновяване на съветските газови доставки и надали не да се моли " Булгаргаз " на " Газпром " за " на ниска цена " газ. За него в действителност експертни калкулации сочат, че въобще изобщо не е чак толкоз на ниска цена и би бил над 145 евро/МВтч през юли, изхождайки от реферетните по контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром " цени от холандската газова борса TTF.
P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР