Два кораба са били атакувани в Червено море, единият е

...
Два кораба са били атакувани в Червено море, единият е
Коментари Харесай

Йеменските бунтовници са атакували български кораб

Два кораба са били атакувани в Червено море, единият е благосъстоятелност на българска компания, написа Reuters .

Според някои сведения той е бил взет на абордаж. Все още не е ясно дали става въпрос за два обособени случая, акцентира английската организация.

Компанията за морска сигурност Ambrey е съобщила, че съгласно сведения транспортен съд за насипни товари, плаващ под малтийски байрак и благосъстоятелност на България, е бил нападнат в Арабско море покрай йеменския остров Сокотра.

Йеменските бунтовници, които управляват столицата Сана и огромна част от крайбрежието на Червено море от 2014 година насам, атакуват кораби и изстрелват безпилотни самолети и ракети по Израел от началото на войната в Газа преди повече от два месеца.

Специалният делегат на Съединени американски щати за Йемен Тим Лендъркинг е декларирал пред английската организация, че Вашингтон желае " допустимо най-широка " морска коалиция, която да пази корабите в Червено море и да е дал знак на хутите, че офанзивите няма да бъдат толерирани.

Министърът на защитата на Иран Мохамед Реза Аштиани предизвести, че препоръчаните многонационални военноморски сили ще се сблъскат с " изключителни проблеми " и никой " не може да направи крачка в района, в който те имат превес ".

Край крайбрежията на Йемен е бил ориентиран ракетен снаряд към товарен транспортен съд на Maersk на фона на поредицата от набези на йеменската формация против морския превоз, които накараха Съединени американски щати да упорстват за военноморска коалиция в Червено море.

Не излиза наяве незабавно дали случаят с Maersk е същият като този, за който оповестиха организациите за морска сигурност в същия регион, като корабът е бил обстрелван, откакто му е било подредено да промени курса си и да отплава към Йемен.

Maersk съобщи, че корабът му Maersk Gibraltar е пътувал от Салала в Оман за Джеда в Саудитска Арабия, когато е бил обстрелван покрай пролива Баб ал-Мандаб, свързващ Аденския залив и Червено море.

" Призоваваме към политически дейности, с цел да се подсигурява бързото понижаване на ескалацията " на последните набези в района, се показва в известието, като се предизвестява, че " актуалната обстановка излага на риск живота на моряците и е неустойчива за международната търговия ".

Ambrey и Службата за морски търговски интервенции на Обединеното кралство (UKMTO) обявиха, че на транспортен съд, пътуващ на север през пролива Баб ал-Мандаб, е било подредено да промени курса си и да отплава към Йемен, а когато не го е направил, е бил обстрелван.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР