Два кораба патрулират около кораба Руен, но тъй като обстановката

...
Два кораба патрулират около кораба Руен, но тъй като обстановката
Коментари Харесай

Гвоздейков: Похитителите на Руен са сомалийски пирати, има начин за комуникация с моряците

" Два кораба патрулират към кораба " Руен ", само че защото ситуацията е комплицирана, не се подхващат дейности по офанзива. Изчакват корабът да бъде закотвен някъде на стоянка, все още още не е спрял. Може би след прекъсването му ще има някакви дейности ", допусна Георги Гвоздейков.

Похитителите, доколкото знам, са сомалийски пирати. Това, което води към тази теза, е, че корабът пътува в посока Сомалия, добави той.

Индийските военноморски сили (ВМС) оповестиха в петък, че наблюдават отвлечения в Арабско море български товарен транспортен съд " Руен ", който плава под малтийски байрак. В непрекъсната връзка сме с всички институции, в това число интернационалните сътрудници, които могат да окажат подпомагане в тази извънредно сложна обстановка, сподели през вчерашния ден в телевизионно изявление и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков разяснява и тематиката за системата за незабавната помощ по въздуха у нас . Първият хеликоптер още е в Италия, следва финалното му боядисване, изясни той. В средата на януари следва да бъде осъществен полет от Италия до България. След това хеликоптерът би трябвало да получи българска регистрация и уверение за летателна валидност, както и операторът да бъде лицензиран, сподели още министърът. " Действаме паралелно по тези процеси. Към края на януари към този момент може да бъде въведен в употреба ", уточни Гвоздейков.

Той заяви, че подготвените водачи са шестима, а италианските му сътрудници оферират да изготвят стратегия за образование на още водачи. Това е значимо за нас, тъй като този развой ще обезпечи успеваемост на системата, защото водачите все още са най-големият проблем за обезпечаването ѝ, сподели министърът на превоза. Той добави, че образованието е спомагателна инвестиция, за която все още няма параметри.

Вече има сертифицирани три или четири площадки за кацане на медицински хеликоптери, има огромен интерес от страна на лечебните заведения, много са подадените документи към сертифициращия орган, добави министърът. " Има интерес от общините, които показват самодейност за помощ към лечебните заведения - с техническа помощ, с финансова помощ. Доколкото знам, в бюджета ще бъдат отделени средства да се подкрепят държавните болнични заведения да изградят летателни площадки ", означи Георги Гвоздейков. По думите му системата ще бъде построена в повсеместен тип през 2026 година

За проблемите на българските държавни железници министърът уточни, че се пробват построяването на инфраструктурата и модернизирането на преносимия състав да вървят в синхрон. В бюджета с финансови разноски са заложени много планове на Националната компания " Железопътна инфраструктура ". До 2026 година ще се пуснат в употреба дългите дистанции като София - Бургас, София - Свиленград, София - Варна, с цел да се пътува бързо и удобно, като заложената скорост за придвижване на тези влакове е 160 км в час ", сподели още Георги Гвоздейков.

Той напомни, че цените в железопътния превоз не са поправени в посока нарастване от 2017 година Можем да създадем оптимизация на този превоз, да бъде по-бърз за сметка на цената, означи той. Нормално е при тази инфлация цените да бъдат поправени, само че това няма да стане незабавно след Нова година, сподели още министър Георги Гвоздейков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР