Два концерта на хора на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ

...
Два концерта на хора на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ
Коментари Харесай

Академичният народен хор на АМТИИ с два концерта в Париж за 3 март

Два концерта на хора на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ Пловдив ще допрян френската аудитория в навечерието на националния ни празник – 3 март. Организатори са френските асоциации за културен продан " Art Gallery Constantin ", ръководена от българските лекари Константин Николов и Елена Радева-Николова, и асоциация " ARTAVENIR " с шеф Йорданка Костадинова.

На 2 март в църквата “Св. Елисавета Унгарска ” ще бъде изнесен концерт “Мистерии от далечни времена ”, който включва петнадесет творби с църковно-славянска музика от български и съветски композитори. Вторият концерт на бележития национален хор ще бъде на 3 март. Той ще се състои в Американската черква в Париж и е под надпис „ Песните на Орфей “. В него са включени фолклорни творби на колоси на българското национално творчество - Иван Вълев, Красимир Кюркчийски, Стоян Пауров, Иван Спасов и други Присъстващите ще се насладят на песните „ Гел мома “, „ Недельо, Недельо “, „ Петкана “, „ Огрея слънце “, „ Алтън Мара “ и други. „ Поканата към Академичен национален хор за присъединяване в тези концерти е едно самопризнание за моята професионална активност и за работата ми в региона на хоровото изкуство. Изключително съм благополучен, че ще можем да покажем пред френската аудитория част от хоровото творчеството на българските създатели, а също и моята работа като дълготраен диригент на този хор. Много е значимо, че посредством тези концерти ще представим Пловдив и неговата просвета. И съм извънредно признателен за оказаната поддръжка от Община Пловдив, Общински институт „ Старинен Пловдив “ и читалище „ Алеко Константинов “, съобщи основателят, началник и диригент на Академичен национален хор проф. Бураджиев.

В края на месец февруари ще бъде направена промоция на части от двете стратегии в Малката Базилика в Пловдив. Веднага след завръщането си от Париж, Академичен национален хор ще влезе в студио и ще запише на диск програмата от концерта с църковно-славянска музика, показан пред френската аудитория.

„ С огромно неспокойствие и интерес чакаме гостуването в Париж на Хора на професор Бураджиев, показан от приключили хористки на Пловдивската музикална академия (сдружение “Фолклор и съвремие ”). Вдъхновител за тези концерти е известния пловдивски филантроп Иван Фратев, с който сме съученици и другари. Той ми изпрати предходната година запис на концерта “Приказка за национален хор ” по случай половин вековния празник на този първокласен хор, както и диска, публикуван по този мотив, и на който той е спонсор.Тогава възкликнах от изненада, тъй като те са изключителни! Няколко дни поред прослушвах записите с голямо наслаждение и взех решение, че ще направя всичко допустимо състав от двадесет певици да гостуват във Франция. Академичният национален хор е неоспорим водач на българското хорово пеене. Много съм горда и щастлива, че той е основан и съществува точно в Пловдив. Чрез тези концерти желая да удостоверявам за следващ път любовта си към моя хубав роден град, който е неповторим със своята история и е люлка на изкуството във вековете.

Надявам се също, скоро да ни гостуват, със съдействието на Община Пловдив и за горделивост на града, и хор “Гаудеамус ” на проф. Весела Гелева, както и още “студентската ” част на Академичния национален хор на АМТИИ с ръководители господин Николай Гурбанов и вокален възпитател госпожа Данка Цветкова “, съобщи Елена Радева.

„ Българските гласове са доста разпознаваеми и имат фенове в целия свят. Последното посещение на хор от България беше през 2018 година, когато Мистерията на българските гласове очароваха публиката в Париж. Ние се надяваме, че ще получим сходен триумф с двата концерта на Академичен национален хор. Българската общественост във Франция е доста по-малка от тези на сънародниците ни в Германия или Англия или Испания. Но с цената на голям труд, българските асоциации в чужбина реализираме чудеса, с цел да се обогатява културният живот тук. Парижката аудитория е доста взискателна. Във френската столица през съботно-неделните дни, в които организираме събитията, ние се конкурираме с над 500 музикални и театрални спектакли. Можете да си визиите на какъв избор е подложен фенът, и какви големи старания се поставят от уредниците с цел да се притегли аудитория. Затова сортираме доста деликатно събитията, които организираме за да отговорим на високите критерии на парижката аудитория. Съединението прави силата и това ни води напред. С общи старания на българските асоциации в Париж и с поддръжката на институции като Посолството на България във Франция, Български културен институт и Министерството на външните работи, събитията ни обогатяват културния живот тук и способстват за повишение на имиджа на България във Франция. В тази връзка доста ни радва обстоятелството, че от ден на ден французи са измежду феновете ни “, съобщи Йорданка Костадинова от ARTAVENIR.

Академичен национален хор е най-старият студентски народен хор в България. Негов създател е проф. Асен Диамандиев, който е настоящ патрон на Пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Пръв диригент на Академичния народен хор е бил доцент Стефан Мутафчиев, който е работил с него в интервала 1974-1981 година. Проф. Василка Спасова е била най-дългогодишният диригент. Наскоро Академичен национален хор означи 50 годишен празник, а тази година групировката има още един празник – 20 години под управлението на проф. Костадин Бураджиев. Сега в хоровата групировка вземат участие надарени някогашни ученици на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Под управлението на професор Костадин Бураджиев Академичен национален хор има редица извоювани оценки. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР