Два иска за по 50 000 лева, е предявил кметът

...
Два иска за по 50 000 лева, е предявил кметът
Коментари Харесай

Кметът на Белово съди прокуратурата за 100 000 лева

Два желае за по 50 000 лв., е предявил кметът на Белово Костадин Варев против Прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на страната за вреди. Исканото обезщетение общо от 100 000 лв. е за неимуществени вреди от нелегално обвиняване за две закононарушения. Накрая делото е прекъснато, а градоначалникът - оневинен.
Съдебната сага стартира на 11 февруари 2002 година, когато с разпореждане на Окръжната прокуратура в Пазарджик е формирано наказателното произвеждане. Варев, дружно с някогашния кмет на Белово Веселин Найденов, са упрекнати по два пункта. Първият е продажбата на 4000 дяла, представляващи 80% от капитала на транспортното сдружение „ Белтранс “. Според обвиняването от тази приватизационна договорка са породени вреди на общината за 250 000 лв.. Освен това двамата са подведени под отговорност за три решения на Общинския съвет: за безплатно отдаване на плажа „ Топлата вода “, за изваждане от регулацията на имот в града и за актуализация на месечна вноска за прилагане на общинския плувен комплекс.
Споровете не престават 10 години 5 месеца и 13 дни. Делото е връщано три пъти от Апелативния съд в Пловдив. През май 2012 година се стига до решение, с което Найденов е наказан, а Варев - оневинен от окръжните магистрати. През ноември същата година следва ново връщане, само че на Окръжната прокуратура за поправяне на пропуски в обвинителния акт. Новоизготвеният е изпратен на Върховния касационен съд за установяване на еднообразно по сан съдилище, което да гледа делото. Така то попада в Благоевград, само че не стига до разгледане всъщност - обвинителният акт е върнат поради пропуски, а през 2013-а е прекъснато.
В исковата молба в детайли се напомнят събитията, както и че Варев е бил с мярка за неотклонение, неведнъж трябвало да се явява пред следовател, пред разнообразни съдилища, пред прокуратурата. Кметът показва, че е претърпял терзания, боязън, че събитията ще станат известни на роднините му, на съгражданите, на сътрудниците му. Тези премеждия го изтощили душевен и морално, сринали човешкото му достолепие, чувствал се компрометиран. Претендира за обезщетение за изброените неимуществени вреди.
От държавното обвиняване не вършат възражения по исковете, само че смятат, че вредите са недоказани като учредения, размер, както и дали са директно следствие от дейностите на прокуратурата. Освен това оспорват размера на желаните компенсации. И настояват, че процесът е протекъл в рационални периоди, като се има поради правната трудност на обвиняванията.
Като очевидци се явяват синът на кмета и негови сътрудници. Те настояват, че по време на делото той бил подтиснат, изглеждал отпаднал, страхувал се, срамувал се. Вдигнал кръвно и до момента бил на хапчета. Децата му имали проблеми в учебно заведение поради процеса, у дома се вдигали кавги. Бизнесът му пропаднал, сътрудниците му се отдръпнали. Същевременно в Белово се раздавали позиви, че той е нарушител, шушукало се даже на сватбата на щерка му.
Вещо лице пък прави умозаключение, че Варев е в обезпокоително депресивно разстройство, по негови думи - от дълги години. Експертката даже му предложила да отиде на психиатър и да се подложи на лекуване, с цел да не се задълбочи казусът.
След последното досега съвещание по проблема на 16 октомври делото е оповестено за решение. Това би трябвало да стане в едномесечен период. До извънредно решение обаче надали ще се стигне скоро, като се има поради, че може да бъде обжалвано на още две инстанции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР