Два дни, след като отбелязахме 120 години дипломатически отношения с

...
Два дни, след като отбелязахме 120 години дипломатически отношения с
Коментари Харесай

Самолетът на Борисов не бил допуснат да лети над Иран

Два дни, откакто отбелязахме 120 години дипломатически връзки с Иран, Ислямската република отхвърли достъп до въздушното си пространство на българския държавен аероплан с премиера Бойко Борисов.

Самолетът " Еърбъс " на Авиоотряд 28, с който министър председателят Бойко Борисов и водената от него делегация дойдоха на публична аудиенция в Саудитска Арабия, не е бил позволен да прелети над територията на Иран вечерта на 28 ноември. Затова се наложило да премине над територията на Ирак.

От държавната пресслужба оповестиха, че полученият в последния миг отвод за прехвръкване е непонятен и заради тази причина през днешния ден във Външно министерство в София е извикан краткотрайно ръководещият Иранското посолство у нас.

Правителственият аероплан е имал нужните дипломатически позволения за полет над иранското въздушно пространство, заяви в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

„ За всеки аероплан с български министър-председател или президент се получава авансово позволение за прехвръкване на територията на страните, през които е належащо, тъй че ние такова позволение на Авиотряд 28 за прехвръкване над територията на Иран имаме, публично издадено е и за отиване, и за връщане “, уточни Захариева, заяви Дарик.

„ В случая тогава, когато самолетът навлиза на територията на територията на страната, е помолен да напусне. Връщаме се през Турция. Бързо получаваме позволение през Ирак. Така стигаме до Саудитска Арабия през Ирак посредством позволение и със съдействието на турските въздушни линии. Веднага, откакто кацнахме, нашият дипломат в Иран се свърза с дежурния в тяхното министерство, който обяснил, че не е знаел, че в този аероплан е българският министър-председател, само че защото е имало леко отклоняване от маршрута, по тази причина са помолили самолета да напусне територията. По наша информация това не е по този начин. В 11:00 ч. в нашето Министерство на външните работи е извикан краткотрайно ръководещият Иранското посолство в България, с цел да изясним обстановката “, добави още Захариева.

В българската държавна делегация, която е на тридневно публично посещаване в Саудитска Арабия, премиера Борисов съпровождат вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и министърът на туризма Николина Ангелкова.
тагове аероплан скандал Ирак Бойко Борисов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР