Два дни след изборите, на които БСП отбеляза ново историческо

...
Два дни след изборите, на които БСП отбеляза ново историческо
Коментари Харесай

Корнелия Нинова пази опциите си за участие в кабинет

Два дни след изборите, на които Българска социалистическа партия означи ново историческо дъно в електоралната си поддръжка, партийният водач Корнелия Нинова сподели, че не има намерение нито да поеме отговорност за случилото се, нито да се отклони от поетата антиевропейска посока.Социалистите, смятащи че с връщането на хартиената бюлетина (за което влязоха във взаимоотношение с ГЕРБ и ДПС) ще си върнат и поддръжката на " хиляди гласоподаватели, които се смущават от машините ", в действителност не се оказаха прави. Защото даже с опция за книжен избор Българска социалистическа партия продължи да губи. Само за шест месеца от Нинова и хората ѝ са се отдръпнали 7000 души. Така гласуващите за Българска социалистическа партия се стопиха на 225 000 индивида. Освен спад в номиналния брой гласове, Българска социалистическа партия спада и в процентното изражение на гласувалите за нея от общия избор спрямо изборите от октомври 2022 година Очаквано по-малко ще са и депутатите на социалистите: в 49-я парламент те ще са 23-ма души, на фона на 25-те в предходното Народно заседание.

Два дни след изборите, на които Българска социалистическа партия означи ново историческо дъно в електоралната си поддръжка, партийният водач Корнелия Нинова сподели, че не има намерение нито да поеме отговорност за случилото се, нито да се отклони от поетата антиевропейска посока.

Социалистите, смятащи че с връщането на хартиената бюлетина (за което влязоха във взаимоотношение с ГЕРБ и ДПС) ще си върнат и поддръжката на " хиляди гласоподаватели, които се смущават от машините ", в действителност не се оказаха прави. Защото даже с опция за книжен избор Българска социалистическа партия продължи да губи. Само за шест месеца от Нинова и хората ѝ са се отдръпнали 7000 души. Така гласуващите за Българска социалистическа партия се стопиха на 225 000 индивида. Освен спад в номиналния брой гласове, Българска социалистическа партия спада и в процентното изражение на гласувалите за нея от общия избор спрямо изборите от октомври 2022 година Очаквано по-малко ще са и депутатите на социалистите: в 49-я парламент те ще са 23-ма души, на фона на 25-те в предходното Народно заседание.

Признание от страна на управлението на партията, че хартиената бюлетина не оказа помощ за спомагателни гласове нямаше. За сметка на това Корнелия Нинова си откри виновници за по-лошото си партийно показване. Това, съгласно нея са обединението на Мая Манолова, Татяна Дончева и част от напусналите Българска социалистическа партия - " Левицата! ", както и служебното държавно управление. Затова Нинова заключи, че социалистите са запазили предходния си резултат в обстановка, в " която е имало една манипулативна акция " против тях.

" Не за пръв път се случва да ни се основава партия двойник в последните две години. Този път тази гъба двойни бе " Левицата! ", планувано, проведено, подплатено с доста финанси - стотици хиляди левове, към този момент публично оповестени, за акцията им. С поддръжката на служебния кабинет ", разяснява председателката на групировката. " Планът за убийството на Българска социалистическа партия се провали " , добави тя.
Реклама
Имало ли е подобен проект или съществуването му е мощно пресилено не може да се каже с акуратност. Факт е, че коалиция " Левицата! " реализира над 56 000 гласа. За информация: преди шест месеца единствено партията на Мая Манолова - " Изправи се България ", която тогава се яви независимо, взе над 25 000 гласа. Сега Манолова е в коалиция с " Движение 21 " на Татяна Дончева, АБВ на Румен Петков и други.

Колкото и слаб да е резултатът на Нинова обаче 23-та депутати на социалистите могат да се окажат основни в случай че в идващия парламент се прави опит за сформиране на кабинет. Българска социалистическа партия към този момент са били в общо ръководство с ПП/ДБ, а с ГЕРБ си подадоха ръка и действаха дружно в основни моменти на предходното Народно заседание. Например поддръжката им би била задоволителна за кабинет към ГЕРБ и Движение за права и свободи. Въпреки това обаче социалистите не са измежду най-желаните (официални) сътрудници, защото позицията им по войната в Украйна по-скоро ги доближава към " Възраждане " в сравнение с към партиите с евроатлантически позиция.

Друга тематика, с която Българска социалистическа партия се разпознава и минава по същата ос е проведеният референдум против " джендър идеологията ". Дори и с тези позиции обаче социалистите може да се окажат нужен сътрудник в поддръжката за един " експертен " кабинет.

Именно затова Корнелия Нинова не изрази никаква остра или внезапна позиция (с каквито беше известна в недалечното минало). За сметка на това тя удостовери желанието си да свика вътрешно допитване, което да дефинира държанието на партията в 49-то Народно заседание и при съставяне на държавно управление.
Реклама
" След началото на новия парламент ще създадем вътрешнопартийно допитване по какъв начин да се държи парламентарната група - да влиза ли в държавно управление, да поддържа ли някого, да стои ли в съпротива. Ще вземат решение хората ", сподели Нинова в първото си изказване след предварителните избори в неделя. По този метод тя резервира опциите си за взаимоотношение с всички. Съвсем обособен е въпросът дали ще се стигне до такова.
Свързани публикации Два разновидността за държавно управление и доста незнайни 2 април 2023, 21:46 Избори 2023 онлайн: Паралелното броене обръща класирането, евентуално е Има Такъв Народ да влезе 2 април 2023, 16:53
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР