Два автобуса с хранителни продукти и лекарства заминаха от Ямбол

...
Два автобуса с хранителни продукти и лекарства заминаха от Ямбол
Коментари Харесай

Храна и лекарства за Украйна тръгнаха от Ямбол

Два рейса с хранителни артикули и медикаменти отпътуваха от Ямбол за украинския град Болград. От там за България ще бъдат евакуирани над 110 бесарабски българи и украинци най-вече дами и деца.

Изпращането на филантропичната помощ е проведено след зов на кмета на Болград до неговия сътрудник от побратимената община Тунджа. Веднага е направена организация и рейсовете към този момент пътуват към Болград.

" На 3 март получихме лист с хранителни артикули, лекарства желаеха да им бъдат изпратени при опция. На същия ден следобяд имаше лист с хора, които желаят да дойдат тук в България. В понеделник 110 индивида ще дойдат. Имаме къде да ги настаним ", сподели Галина Иванова, секретар на община Тунджа.

Шофьорът на единия от рейсовете се е върнал от Украйна тази заран. Разказва, че хората там всеобщо се пробват да избягат.

" Там е като на война. Хората бягат всеобщо. Жени и деца главно. Хората от 18 до 60 годишна възраст не ги пускат, в това число водачите на рейсовете, връщат ги с хората ", описа Съби Донев, водач на рейс.

100 000 лева от бюджета на община Тунджа са заделени за подкрепяне на бесарабските българи от Болград. Разкрита е и банкова сметка за набиране на средства. Паралелно с това в Ямбол беше проведена дарителска акция за събиране на медикаменти, санитарни материали и храни, проведена от съдружие „ Майка Украйна “. За по-малко от 12 часа десетки хора се отзоваха на апела.

Събраните дарения ще бъдат превозени до Украйна евентуално идната седмица.

" Тези дарения ще отидат натам където най-вече хората ги чакат. Знаете в Украйна филантропична злополука. Особено в лечебните заведения. Болниците са претъпкани. Няма медикаменти ", сподели Оксана Легка от Сдружение „ Майка Украйна “.

Дарителската акция за набиране на медикаменти, храни и облекла за украински жители продължава.

Репортер: Румяна Стефанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР