Два американски стратегически бомбардировача B-52 „Стратофортрес“ са направили обиколка на

...
Два американски стратегически бомбардировача B-52 „Стратофортрес“ са направили обиколка на
Коментари Харесай

ШОК! Ядрени US бомбардировачи прелетяха над България

Два американски стратегически бомбардировача B-52 „ Стратофортрес “ са създали обиколка на българското небе в късните следобедни часове на днешния ден, оповестява Би Ти Ви, като се базира на данни от платформата за следене на самолети Flightradar24.

Машините, едната от които е с позивна „ Горгон12 “, са изхвърчали от Англия. Минали са през Холандия, Германия, Чехия, Словакия и Унгария, създали са завой над Румъния и са се оказали в нашето въздушно пространство, като са създали няколко обиколки над Източна България. След това са се насочили към Гърция и Италия.

B-52, дружно с съветския си аналог Ту-95, са едни от най-старите бойни самолети на дейна работа в света. Машините обаче са неведнъж осъвременени с най- нова електроника и в наши дни се употребяват не толкоз за общоприети бомбени удари, колкото като платформа за изстрелване на крилати ракети отвън рамките на вражеската Противовъздушна отбрана.

Американската въздушна „ цитадела “ има зад тила си голям брой сполучливи задачи във Виетнам, Ирак, Югославия и така нататък Тя може да носи и нуклеарно оръжие.

Американски бомбардировач Б 52 прелетя над България и в края на август 2020 година в невиждано обучение на НАТО. Алиансът разгласи тогава, че общо 6 американски бомбардировача, съпроводени от 80 изтребителя, са прелетели единствено за ден над всички членки на организацията. Българското Министерство на защитата също пусна известие. В него бе посочено: " Български МиГ-29 извърши задача за ескортиране на съюзнически аероплан над страната. С това България се причисли към тренировката „ Съюзно небе “ на НАТО. "

Самолетите за европейската част на учението - 4 на брой, излетяха тогава от английската база " Феърфорд " и по пътя си над всичките 28 натовски съдружници над континента се интегрираха с локалните военновъздушни сили. Над няколко от тях бе планувана взаимна част с изтребители и летящи цистерни. За България е било с изтребител

Дуги два бомбардировача прелитаха над останалите две страни членки - Съединени американски щати и Канада - като северноамериканската част от задачата стартира тогава от база " Майно " в Северна Дакота.

Целта бе да се покаже солидарността в НАТО, да се усъвършенства бойната подготвеност и да се дават благоприятни условия за тренировки за по-ефективна взаимна работа на всички екипажи, твърди НАТО и добави: " Това е от вида задачи, които се координират месеци авансово и не са свързани с съответни политически събития в Европа. От 2018 година насам Съединени американски щати са провели над 200 сходни полета на стратегически бомбардировачи ",

Американските бомбардировачи прелетяха тогава над всички 30 членки на алианса, тренирайки дружно със своите съдружници. Учението „ Съюзническо небе” показва огромния ангажимент на Съединени американски щати към алианса, разяснява по това време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
ТЕМА преди 15 минути 201 преди 24 минути 416 преди 41 минути 1123
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР