Дуръс (Драч)/София. Четири и половина чáса делят земетресение с магнитуд

...
Дуръс (Драч)/София. Четири и половина чáса делят земетресение с магнитуд
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетръсната активност в района на Дуръс, Албания, предполага акумулиране на загуби

Дуръс (Драч)/София. Четири и половина чáса разделят земетресение с магнитуд 3.2, всеобщо усетено в Западна Албания, от две умерено мощни трусове от същото огнище, написа Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
“Предупредителното ” събитие е в събота 11:37 часá локално време. През 11 минути следват две трусове – с магнитуд 5.6 в 16:04 и с магнитуд 5.2 в 16:15 време в епицентъра (+ 1 час у нас), които нанасят материални вреди и леки пострадвания на хора, разказани в балканските и други медии. Дълбочината на източника е към 10 километра (км) под земната повърхнина съгласно цената, заложена в решенията на Европейския център, надлежно 30-40 км в оценките на Института по земни науки, сила, води и околна среда на Албания. И в двата случая, активизацията е в земната кора и вероятно обгръща и твърдия горен пласт на мантията. Епицентрите са в региона на Дуръс (Драч) към полуостров Родон. Европейският център осведоми за станали до момента 38 афтершока с магнитуд над 2 (28 са вторичните земетресения, маркирани от албанския сеизмологичен център). Последният регистриран трус е в 17:38 време в епицентъра (18:38 у нас). Всичките 38 афтершока са усетени в епицентралния регион. Сред вторичните земетресения три са с магнитуд сред 4.4 и 4.8, а 18 с магнитуд сред 3 и 4. Огнищната зона заема крайбрежно пространство в Адриатическо море и част от албанска територия на сушата. Земетръсните епицентри оконтурват територия с размери 30-34 км в направление север-юг и към 25 км изток-запад. В някои случаи мощно земетресение (магнитуд над 6.5) се предхожда с години от процеси на активизиране.
В медиите се популяризира, че трусовете са засегнали “основно остарели здания ”. Това дава съображение оценката за интензивността в епицентъра, препоръчана от Европейския център като VIII степен за земетресението с магнитуд 5.6, да се счита за повишена най-малко с половин степен. Следствие от огледа на постройките в този момент е струпване на резултати от действието на най-малко 8 разтърсвания с активност над пета степен. Още повече, че същият регион бе задействан при започване на юли предходната година, като главният трус бе с магнитуд 4.9-5.1 – доста от засегнатите здания са възобновени незадоволително, заради това, че повредите са преценени като слаби.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР