Дупки по пътищата, некачествено строителство и липса на контрол. Това

...
Дупки по пътищата, некачествено строителство и липса на контрол. Това
Коментари Харесай

Каква е причината за некачествените пътища?

Дупки по пътищата, некачествено строителство и липса на надзор. Това са част от проблемите, които срещат водачите у нас.

Последните седмици бяха белязани от кавги по повод качеството на пътната инфраструктура в страната. Серия от инспекции на служебния министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков демонстрираха несъответствия сред план и осъществяване в сектора. Най-проблемна наподобява обстановката на Северната скоростна дъга, където по думи на министъра, липсва към 1/3 от или сред 7 и 10 см от пътната настилка.

 
В един миг се оказва, че автомагистралите, които построихме преди 7-8 години, към този момент са за главен ремонт.
Иван Шишков, министър на районното развиване и благоустройство

Веселин е водач от 15 години и постоянно става очевидец на проблеми по пътищата. Според него е нужен по-голям надзор. “Из столицата настилката, дупки, всевъзможни неравенства, означения… Близки хора, които познавам, работят в бранша по надзор на пътищата, и разясняват, че просто са принудени да подписват неща, които просто не са по този начин ”, споделя той.

“На множеството места пътната настилка е в доста неприятно положение, изключително в по-малките квартали има потребност от генерални поправки на пътищата. Даже може да дадем за образец автомагистралата или други пътни артерии, които се ремонтират и след един два месеца стартират да изкачат проблеми, като дупки и нарушение на настилката “, счита водачът Преслав. “Много постоянно се движа по Автомагистрала „ Тракия “. Тя сигурно е много зле, изключително на излизане от София. Една вечер на път за провинцията щях да излетя от пътя “, добавя Теодор Христов.

„ За страдание резултатите от всички тези инспекции, в действителност, потвърждават едно само нещо. Че методът, по който е осъществено строителството… Има некачествено строителство, има некачествени материали и, несъмнено, резултатите са ясни “, изяснява министър Шишков.

В ефира на Euronews Bulgaria пътният специалист Диана Русинова сподели, че подозрения за годността на пътната настилка на Северната скоростна дъга са се появили още през 2018 г. 

 
Ако продължаваме да строим на най-ниска цена, в един миг няма по какъв начин да получим нужното качество. И като добавите към това неналичието на надзор, т.е. даже това, което сме си поръчали, да е то, нещата отиват там, където сме сегa. Доста от тези сектори, които са проблематични сега, са строени от едни и същи компании, и почти надзорните компании са едни и същи.
Диана Русинова, Европейския център за транспортни политики

“Проблемът е, че автомагистралите ни в действителност се разпадат, откакто им изтече гаранцията ”, споделя още Шишков.

Предстои дебелината на пътната настилката по Северната скоростна дъга да бъде тествана със скенер по цялата й дължина. А след взети през предходната седмица проби от автомагистралите " Хемус ", " Тракия " и " Марица " от районното министерство още веднъж установяват некачествено строителство.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР