Дупка с дълбочина няколко десетки метра застраши живота на мъж

...
Дупка с дълбочина няколко десетки метра застраши живота на мъж
Коментари Харесай

Пещерата, зейнала в имот в Смолян, погълнала имущество за 15 000 лева

Дупка с дълбочина няколко десетки метра заплаши живота на мъж от Смолян. Тя се появи пред вратата на гараж в квартал „ Устово “, когато Димитър Илиев се пробва да влезе в помещението и в последния миг вижда зейналата яма.

Новопоявилата се пещера към този момент е погълнала част от постройката. За благополучие, няма потърпевши. Имущество за 15 000 лв. ненадейно пропадна в отворила се под гаража на Димитър Илиев карстова пещера.

„ Вътре пропадат керамична печка, пералня, три нови порти, прозорци, мотор-генератор “, изясни пострадалият Димитър Илиев.

„ Със сигурност в моята повече от 20-годишна процедура това се случва за първи път под постройка “, сподели Марин Господинов, който то е спелеолог и шеф на Музей на родопския карст в Чепеларе.

Малко преди пещерата да погълне част от гаража Димитър и негови близки пренасяли багаж: " Направо сме късметлии всички. Трима души сме – аз, шурей ми и огромният ми внук – нямаше да ни намерят чисто и просто. "

Пещерата под гаража на Димитър е дълбока повече от 20 метра.



" Видях една отворена огромна бездна. Замерена беше с електронна рулетка. Обемът й е значително – към 720 кубика.  Мисля, че беше височината към 23 метра. Ясно се вижда, че продължава надолу. Колко продължава – до момента в който не се слезе, не може да се каже. Може да продължава и два метра и да стопира. Може да продължава до дъното на полето, което е 70-80 метра “, изясни  Господинов.

В обследването на пещерата се включиха експерти - с камера на ВиК.

" Не можем да си разбираем. Трябва доста обширно проучване на целия регион да се направи с гео-радари и с нужната техника, която да кажат какви са  пластовете. Видяхте и на камерата се виждат пукнатини под самите пластове. Видяхме и бетонови парчета има вътре “, изясни инж. Мариана Цекова, зам. кмет на община Смолян.

" Входът на пещерата, който действително се е отворил, той е под входа на гаража, който се е спукал. Отделно има и термо-гравитационни  блокове, които във всеки един миг може да затрупат хората ", съобщи спелеологът Марин Господинов пред bTV.

Пукнатини към този момент се виждат в основата на близкия склад.

Отворилата се бездна се намира на 70 метра над пътния тунел на Околовръстното  на Смолян. Засега не е ясно дали пещерата е заплаха за пътя и водачите.

„ Абсолютно никакви индикации. Колегите от АПИ са правили цялостни обследвания, трябваше до момента да има някакви индикации. Най-малкото, което е, трябваше да стартира да текат води, да има пропуквания “, съобщи инж. Мариана Цекова, зам.-кмет на община Смолян.

Община Смолян незабавно моли страната за помощ за осъществяване на точно проучване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР