Дунав мост 3 ще даде силен тласък на бизнеса и

...
Дунав мост 3 ще даде силен тласък на бизнеса и
Коментари Харесай

Борисов: Оптимист съм, че проектите с Румъния биха могли да се реализират


" Дунав мост " 3 ще даде мощен подтик на бизнеса и на туризма, а също по този начин ще облекчи превоза. Това съобщи пред публицисти министър председателят Бойко Борисов след взаимното съвещание на българското и румънското държавно управление, което се организира в резиденция „ Евксиноград “.

Борисов посочи, че по време на взаимното държавно съвещание българската и румънската делегация са разискали двустранните връзки, а надлежно и ползи в областта на стопанската система и инфраструктурата.

Не единствено инфраструктурата, само че и други връзки сред двете страни, свързани със доближаването са били наранени по време на двустранната среща, посочи пред публицисти след края на взаимното съвещание и румънският министър председател Михай Тудосе.

Румъния и България оферират на Европейски Съюз една от най-безопасните граници, сподели той, като акцентира какъв брой значими са двете страни за Европейски Съюз. Румънският министър председател изрази вяра, че до година Румъния и България ще са в Шенген.

Говорихме за инфраструктурата, само че не като самоцел. Двете страни ще бъдат конкурентоспособни в Европа, ще предложим и по-добър живот на нашите жители, съобщи от своя страна румънският министър-председател Михай Тудосе.

Българският министър-председател приветства концепцията на румънския си сътрудник двете страни да излязат дружно на арабския и китайския пазар, с цел да могат да отговорят в по-висока степен на условията за количества и потенциал. Правейки търговски къщи и подпомагайки ги като страни, дружно с частния бизнес в земеделието, можем да си партнираме, с цел да покрием този безграничен пазар, уточни Борисов.

Премиерът подчертава също върху тематиката за Балканите. По думите му фактът, че в идната тройка за председателството на Съвета на Европейски Съюз, взе участие и Румъния, дава късмет Дунавската и Черноморската тактики да придобият доста действителни измерения. Борисов беше безапелационен, че България и Румъния работят освен в интерес на своите два народа, само че и на всички, давайки за образец кулоар номер 8.

Решението да се построява инфраструктура и мостове или хидроенергийни уреди ще бъде взето след среща на отрасловите министри от България и Румъния.

„ Стиснахме си ръцете да работим отсега нататък за построяването на инфраструктура и надлежно мостове, или хидроенергийни уреди. Възложихме на министрите на превоза и енергетиката да приготвят и да ни кажат кое от двете ще бъде направено “, сподели министър председателят.
Министър-председателят изясни и за какво упорства за осъществяване на плановете.

„ Защо настояваме за тези три огромни плана – на Русе с дни километрични опашки пречат и на бизнеса, и на туризма, най-лесно за осъществяване е на 45 километра по права линия до Букурещ, сега проектираме Русе – Велико Търново и да стъпим на „ Хемус “.
„ Никопол и Турну Мъгуреле също е предпочитан за двете страни и по тематиката разпореждаме да се направи изследване какъв брой би коствало за мост и надлежно жп линия и скоростен път - тези близо 200 километра от Констанца-Варна-Бургас – автомагистрала. Оптимист съм, че този път плановете биха могли да се осъществят “, изясни Борисов.

„ Десетилетия трябваха на двете страни, с цел да стигнем до Дунав мост 2 “, установи той. По думите му „ тол-системата и концесионирането на такива уреди ще дадат опция да притеглим вложения и тези мостове да се изплащат на база на тол таксите “.

„ По тези три плана търсим взаимно вложители, има декларирани такива, само че най-много тези планове не се бият един с различен - икономическа, финансова, индустриална, комерсиална логичност. Считам, че всеки план не би трябвало да изчаква другите, а да се прави. Разбрахме се и да се постараем оптимално да намерим по-бързо и ефикасно решение, с цел да се усещат хората удовлетворени “, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

Междувременно от Министерство на стопанската система оповестиха, че е подписан меморандум за съгласие и съдействие сред Българската организация за вложения /БАИ/ и румънското Министерство на бизнес средата, търговията и предприемачеството.

Меморандумът за съдействие ще обезпечи взаимна осведомителна поддръжка при реализирането на разнообразни типове действия в България и Румъния, които предизвикват взаимното привличане на вложения, като бизнес конгреси, изложения и панаири. Двете страни ще обменят информация за въпроси, свързани с привличането на вложения, в това число информация за евентуални бизнес сътрудници /фирми от България и Румъния/, обществени статистически данни, аналитични прегледи, резултати от пазарни изследвания, както и информация за държавните регулаторни ограничения. Българската и румънската страна ще работят взаимно за развиването на устойчива стопанска система и ще си сътрудничат при положение на планове и стратегии, свързани с публично-частното партньорство, което може да бъде от изгода и за двете страни.

Българският и румънският министър председатели Бойко Борисов и Михай Тудосе откриха през днешния ден по-рано на границата сред двете страни пропускателен пункт сред Липница и Кайнарджа.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР