Думите нискомаслени“, нискокалорични“ и вегетариански“ имат хипнотичен ефект върху нас,

...
Думите нискомаслени“, нискокалорични“ и вегетариански“ имат хипнотичен ефект върху нас,
Коментари Харесай

5 основни заблуди за здравословното хранене

Думите „ нискомаслени “, „ нискокалорични “ и „ вегетариански “ имат хипнотичен резултат върху нас, подтиквайки ни да купуваме артикули с тези избрания на етикета. Не всичко обаче е толкоз просто и даже най-полезните неща на пръв взор се оказват не най-хубавият избор. 

Ето и кои са едни от най-грешните вярвания: 

 храни iStock

Тръстиковата захар е доста по-здравословна от бялата захар 

Тръстиковата захар, която има прелестен карамелен усет и цвят, всъщност не се разграничава от бялата захар. По-тъмният колорит демонстрира, че не е рафинирана от тръстикова меласа, което резервира калций, магнезий, калий и желязо. За страдание, наличието на тези микроелементи в захарта е толкоз малко, че те не носят никаква изгода. 

 храни iStock

Нискомаслените храни са най-здравословни 

Може в действителност да са най-нискокалоричните, само че за жалост не могат да се нарекат здравословни. Храните с ниско наличие на мазнини в натуралния си тип имат изцяло неприветлив усет.  

Никога не бихте яли 0% кисело мляко, извара или сирене, в случай че не съдържат толкоз доста изкуствени добавки. Производителите знаят, че без лой храната става мека, по тази причина, с цел да компенсират неналичието на усет, се прибавят модифицирана захар, царевичен сироп и изкуствени подсладители като аспартам. Всичко това се прави, с цел да се подсигурява, че хората купуват това, което считат за вкусно и здравословно. 

 храни iStock

Купеният от магазина 100% плодов сок без консерванти е здравословен 

За страдание, в случай че не се съхранява в ледник и срокът му на валидност не е няколко дни, тогава няма потребност да приказваме за изгоди. Продукти, които са били съхранявани няколко месеца, са пастьоризирани, което значи, че към този момент не съдържат всички потребни витамини и минерали. Разбира се, подобен сок е по-малко нездравословен от газирана напитка, само че това е избор сред две несгоди. 

 храни iStock

Вегетарианството е най-правилното и здравословно хранене 

Можете да спорите колкото желаете за заплахите и изгодите от вегетарианството, само че не може да се отхвърли, че тази хранителна стратегия има явни дефекти, които не могат да бъдат подценени.  

Първо, нито един растителен протеин не може да размени животинския, който се състои от доста аминокиселини, нужни на нашето тяло. Липсата на скотски протеин може да докара понижен имунитет, проблеми с кожа, коса и нокти, отмалялост, неприятно храносмилане - и това е единствено дребна част от нещата, с които ще би трябвало да се сблъскате.  

Второ, вегетарианството е изпълнено с хормонален дисбаланс. Има изследвания, които ясно демонстрират, че хората, които не употребяват скотски храни, са по-склонни да имат проблеми с ендокринната система, в сравнение с тези, които се придържат към обичайната хранителна стратегия. При дамите това води до нарушение на производството на естрадиол и прогестерон, което води до нарушение на менструалния цикъл. 

 храни iStock

Ядки и сушени плодове - диетична закуска 

Спрямо брашното и разните шоколадови пръчици - несъмнено да, само че като цяло - не доста. Факт е, че ядките и сушените плодове са в действителност потребни за нашето тяло, само че би трябвало да се употребяват в строго лимитирани количества. Шепа от 5-6 ядки няма да ви навреди, само че 200 грама могат да повлияят на фигурата ви. Например 100 грама фъстъци съдържат 567 калории, шамфъстъкът има 556 калории, а бадемите имат 576 калории. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР