Думите на Кирил Петков, че заплатите в България са ниски

...
Думите на Кирил Петков, че заплатите в България са ниски
Коментари Харесай

Велев: България дава най-висока минимална работна заплата в ЕС спрямо БВП на човек

Думите на Кирил Петков, че заплатите в България са ниски по отношение на продуктивността не са напълно точни.

България дава най-висока минимална работна заплата в Европейски Съюз по отношение на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Това сподели Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ, в предаването „ Светът е бизнес “ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той съобщи, че не поддържа средносрочната бюджетна стратегия. Тя следва да се преработи и ревизира. Може би това би трябвало да е основната задача при актуализацията на бюджета, която е оповестена още от в този момент, преди бюджетът да бъде признат.  Ръстът, който се планува сред 3 и 4% за идващите две години не може да ни удовлетворява, счита той.

„ Проектобюджетът има доста недостатъци, само че ние, с доста ангажименти, рекомендации, условности, го подкрепихме, тъй като кабинетът нямаше толкоз време да го приготвя, а и някои параметри в него бяха предопределени от предишни решения на Народното събрание, държавни управления, обещания и така нататък “, изясни той.

Прогнозата на Асоциацията на индустриалния капитал е за по-висока инфлация и по-нисък растеж на Брутният вътрешен продукт в съпоставяне със заложените в проекто бюджета. Това очакване бе доказано и от данните на Българска народна банка. „ От една страна това е буфер, по-високата инфлация, само че въпреки това би би трябвало да се направи опит тя да се подтисне, а не в допълнение да се налива масло в огъня “. Предвижданията на АИКБ са за инфлация 6,4% и растеж на Брутният вътрешен продукт 4%. Въпросът е дали може да се ръководят тези процеси. Настоящето е детерминирано от предишното, само че на бъдещето може да се въздейства.

Причината да се оспорва бюджета на общественото обезпечаване е тъй като там има доста „ недостатъци, които се прибавят към хроничните от предишното. Не става дума единствено за минимални работни заплати, минимални осигурителни прагове и трите дни болнични, които се заплащат от предприятията, вместо единствено първия. Към тях се прибавиха нови, които в процеса на разискванията единствено се задълбочиха “.

„ Вместо да се стимулират хората за конструктивен труд и пълноценна реализация, те се демотивират и им се споделя, че могат да получават повече, дори без да работят, спрямо това, което са получавали преди да излязат в отпуск по майчинство, да вземем за пример, или да станат безработни “.

Последните данни на Евростат гостът разяснява по този начин: „ Има доста статистики. Рискът от беднотия при работещите в България, да вземем за пример, е по-нисък от средноевропейските стойности. По стандарт на покупателна дарба съотношението е 2 към 1, каквото е и съотношението при продуктивността на труда по паритетна покупателна способнот. В безспорни стойности, в случай че го мерим, е 4 към 1. В безспорни стойности в евро продуктивността, приблизително в Европейски Съюз, е четири пъти по-висока, в сравнение с българската и надлежно възнагражденията са четири пъти по-високи “.

„ Когато е в безспорни стойности е 4 към 1, а когато е по паритетна покупателна дарба е 2 към 1. Но когато сравняваш паритетна покупателна дарба с безспорна стойност, се получава това манипулиране, което го направиха синдикатите, а министър Василев го преповтори “, разяснява Велев за изявлението на Асен Василев за БНР.

Има положителни данни на евростат, акцентира гостът. „ Процентът на компенсиране на работещите в Брутният вътрешен продукт в годините при нас нараства най-бързо и към този момент сме изпреварили редица страни от ЦИЕ. При нас трудът получава по-голям % в Брутният вътрешен продукт, в сравнение с Полша, Унгария, Литва, Румъния, Чехия, Гърция, като приказваме за относителни стойности “. „ За България тази стойност е 0,64, за Румъния – 0,62 и Франция с 0,59, а Ирландия, най-бързо растящата европейска стопанска система е с 0,32 “.

„ Брутният вътрешен продукт ни е невисок, това е безспорен факт. Той е най-нисък и по тази причина не е учудващо, че и минималната ни заплата е най-ниска. Но в случай че сложим в числителя минималната работна заплата, а в знаменателя Брутният вътрешен продукт на глава от популацията се получава първо място в Европейския съюз. Тоест за Брутния вътрешен артикул, който имаме на глава от популацията, ние даваме най-високите минимални работни заплати в Европейски Съюз. Това е част от устрема, без да се работи повече, с решение на „ управлението “ да си повишим благосъстоянието “.

Това е една от най-слабите черти на плана за нов бюджет, съобщи събеседникът. „ Той води до такава степен, че половината от работещите са обложени при минимални приходи, по данни на Министерството на финансите. Води до такава степен, че половината от пенсионерите получават една и съща минимална пенсия, макар че част от тях са се осигурявали на минимални приходи, други на междинни, част от тях са с ниска подготовка, а други с по-висока “.

„ Минимална работна заплата значи възбрана да работиш, в случай че не можеш да я изработиш. Тук е главното разграничение сред нас и министъра, и синдикатите. По добре е човек да е горделив с труда си и да взима толкоз, колкото е съумял да създаде, в сравнение с или да е в сивия бранш, тъй като не може да се класира над тази летва, или да е на обществени помощи. “

Когато има по-добро място за този служащ с неговата подготовка, той е свободен да го заеме. В България има дефицит на служащи, в това число и с ниска подготовка. В България няма безработица, а хора, на които не им се работи или не желаят да мигрират в прилежащия град или прилежащ регионален център, сподели Велев.

По отношение на енергетиката, към този момент имаме цена за месец януари и би следвало бързичко да има и решение за възобновяване на част от надвзетото, разяснява гостът. „ Програмите за конпенсация – наблягам, че това е отплата, а не помощи – това е връщане на част от надвзетото – е утвърдена до декември в това число. Компенсациите за декември не са платени, само че най-малко са утвърдени. Очаква се да се приспаднат от фактурите, които февруари месец би трябвало да се заплащат. Но за месец януари още не е и утвърдена. Може би се изчакваше да се види месечната цена. Ето, към този момент я имаме – тя е 373,88 лева По възприетия модел, при тази цена компенсацията би трябвало да бъде 141,66 лева и надлежно крайната цена, които сътрудниците би следвало да калкулират, е  232 лв. “.

Проблемът е, че не е ясно казано каква е схемата, която е утвърдена. Не е задоволително тя да е оповестена на конференция, а би трябвало да бъде облечена в решение на Министерски съвет и има сигурност в тези диапазони да се възнамерява, предвижда, да се удостоверяват предложения, да се обезпечават доставки и да се подписват контракти. Налага се да се гадае дали казаното ще се случи или ще се постави да вземем за пример някакъв таван, който да промени доста обстановката.

„ Това не е мъчно да се направи, тъй като в БЕХ се акумулират облаги над междинните за последните три години. И тези облаги са в доста по-голям размер, в сравнение с е компенсацията, която се следва по тази формула “.

„ За първото тримесечие на тази година, да вземем за пример, в БЕХ би имало 0,5 милиарда лева облага повече след обезщетения без тавани по формулата над 185 лв. три четвърти да се възвръща на потребителите – включително са и общините, и лечебните заведения, и манастирите. Ние приказваме за това от август месец “, заключи събеседникът.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР