Думата обединение прозвуча два пъти в деня, която Пловдив отбеляза

...
Думата обединение прозвуча два пъти в деня, която Пловдив отбеляза
Коментари Харесай

Цар Фердинанд пристигна в Пловдив с файтон на два века

Думата „ обединяване ” прозвуча два пъти в деня, която Пловдив означи 114-та годишнина от оповестяването на Независимостта. На това акцентира в първата си тирада пред пловдивчани новият шеф на Историческия музей Стоян Иванов. 

„ Изключителна е ролята на политическия хайлайф тогава – в внезапно срещано комбиниране на възгледи, ръководещи и съпротива се афишират за независимостта на България ”, сподели той.



А час преди този момент в църквата „ Света Неделя ” отец Апостол сподели: „ Какви рискове крие това в случай че не мислим дружно! Ако Царят и държавното управление на Александър Малинов не бяха работили дружно за България, евентуално още щяхме да сме протекторат на Турция ”.



Националният празник събра жители, само че притегли и доста политици, които сложиха цветя на колоната на Независимостта на площад „ 22 септември ”.

Сред гостите бе ръководителят на Общински съвет инж. Александър Държиков, зам.-кметовете Пламен Панов и Стефан Стоянов, както и кандидат-депутати от Пловдив.



По традиция бе разиграна възстановка на посрещането на цар Фердинанд в Пловдив на 27 септември. Тогава монархът идва от Стара Загора, като преди този момент е бил във Велико Търново, Габрово и на Шипка.  

Инж. Сава Куфаров, нагизден с царския мундир, който е ушил напълно самичък, дойде с възобновен двувековен файтон от Брестник.



Както е било преди 114 години той бе посрещнат от пловдивската общност и от бойците от 9-ти пехотен пловдивски полк. Сред участниците във възстановката имаше и нови лица като младата пловдивчанка Захарина, която сподели рядка зелена карловска носия.

Инж. Куфаров препрочете истинското послание на царя към поданиците на царството тогава. То е било прочетено в църквата " Свети 40 мъченици " в Търново и в Пловдив. И в него основната дума е единство на българите от всички наши земи.

15 бойци с униформите на 9-ти пехотен пловдивски полк дадоха залп с манлихерите си в чест на Независимостта. Община Пловдив и кметът Здравко Димитров, Общинският съвет, политици и претендент депутати поставиха венци на колоната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР