Дуелите през 17 и 18 век са се провеждали най-често

...
Дуелите през 17 и 18 век са се провеждали най-често
Коментари Харесай

Дуелите с пистолет – етикет и правила

Дуелите през 17 и 18 век са се провеждали най-често със сабя, само че през 19 век стартира използването на револвери за тази цел. За благополучие към края на 19 век те излизат от мода. Въпреки това, преди изгубването на дуелите, съществува „ Royal Code of Honor ” или кодекс на дуелирането, който се отнася както за основните участници, по този начин и за техните секунданти. „ Никой двубой не може да се смята за оневинен, в случай че може да бъде отритнат с чест, заради което апелът към оръжие постоянно би трябвало да бъде последна опция. “ – това е единствено едно от нещата, записани в кодекса за дуелиране.

Това значи, че е редно да се направи всичко допустимо дуелът да бъде избегнат. Например, в случай че един благородник е бил афектиран или е претърпял вербално или физическо принуждение, той първо би трябвало да потърси обезщетение за нападението посредством съдилищата. Освен това, всяко препоръчано опрощение се смятало за почтено и в случай че бъде признато, по този метод също се избягвало ненужното дуелиране с съперника.

Дори когато въпреки всичко се стигало до двубой, се очаквало, че след всеки изстрел на револвера, би трябвало да се създадат опити дуелиращите се да се помирят. Всеки от тях трябвало да се държи както прилича. Правилата при дуелирането били толкоз значими, че в кодекса е маркирано, че „ в случай че някой се опита да се отклони от разпоредбите, съперникът му ще бъде оневинен, а той самият няма да бъде приет за благородник “ .

Някои от разпоредбите при дуелиране са следните:

  1. Дуел не трябва да се организира в неделя, на празник или наоколо до място за публично поклонение.
  2. Джентълмен, който цени своята известност, не трябва да стартира двубой или да бъде секундант на някого, в случай че избира насилието и употребява удари с пестник, пръчка или ръкавица, или назовава съперника си измамник, страхливец или друго обидно определение.
  3. Никой благородник не трябва да приема да бъде секундант, без да получи от приятеля си документално изказване.
  4. Участникът в дуела не трябва да носи светли облекла, военна униформа или облекла с орнаменти, които биха привлекли окото на съперника му, тъй като това може да повлияе на резултата от дуела.
  5. Никой от джентълмените не трябва да носи очила, в случай че кардинално не ги носи по улиците на града.
  6. Между съперниците би трябвало да има разстояние от най-малко 10 метра.
  7. Противниците би трябвало да стрелят по едно и също време и по сигнал, без преди този момент да са насочили ръката към задачата си.
  8. Всеки от съперниците би трябвало да стреля един път и в случай че нито един от двамата не е улучен, само че предизвикващият дуела е задоволен, дуелът завършва. Ако обаче предизвикващият не е задоволен, дуелът продължава. Не са позволени повече от три изстрела, защото това би се смятало за безчовечие.
  9. Нито съперникът, нито секундантът нямат право да изоставят ранен благородник, без преди този момент да му обезпечат подобаващ транспорт за овакантяване мястото на дуела.
  10. Когато дуелът завърши, секундантите би трябвало да припомнят на приятелите и околните на дуелиращите се, че най-малката недискретност би могла да възобнови разногласието им. Противниците би трябвало да се въздържат от диалог по тематиката, с цел да не възобновят към този момент затворените рани.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР