Дуалното обучение да бъде въведено и в университетите. Новото предложение

...
Дуалното обучение да бъде въведено и в университетите. Новото предложение
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 04.04.2024 г.

Дуалното образование да бъде въведено и в университетите. Новото предложение към бизнеса се създава от екип на Министерството на образованието и науката. Това стана ясно по време кръглата маса на тематиката „ Професионалното обучение среща бизнеса “, която се организира в Пловдив. Неин уредник е Професионалната гимназия по превоз и строителни технологии „ Гоце Делчев “. Представители на три висши учебни заведения – Техническият университет, Университетът по хранителни технологии и УниБИТ-София участваха на форума. Вариантите за дуално образование отвън практиките, които са наложителни за бакалаври и магистри, ще станат ясни за идната образователна година, оповестиха от МОН. Министерството към този момент работи над стратегии за дуално образование във вуз-овете в областта на електрониката и мехатрониката.

Над 7 млн. и 100 хиляди лева дава на община Брезово Министерството на районното развиване и благоустройството. Средствата ще бъдат употребявани за реконструкцията на пътя с община Раковски през селата Отец Кирилово и Дрангово. За значимия план кметът на Брезово Калин Калапанков към този момент подписа съглашение с Министерство на регионалното развитие.

Със средства от държавния бюджет ще бъдат осъществени и два огромни инфраструктурни плана за Велинград, които са на обща стойност над 9 млн. лева Кметът доктор Костадин Коев подписа двете съглашения в Регионалното министерство. Единият план е за създаване на нова мрежа от 12 улици в кв. „ Каменица “. Преди това ще бъдат възобновени водопроводите под трасето на улиците. Вторият план е за нов различен довеждащ тръбопровод от помпена станция " Клептуза " до пречиствателната станция. Осъществяването му ще усъвършенства водопреносната система на Велинград, като ще има непрестанно водоподаване с отлични питейно-битови качества.

Доклад с искане територията сред пазарджишките села Ветрен дол и Паталеница да бъде оповестена за предпазена по екологичното законодателство са изготвили жители и общественици. Документът е импортиран в Министерството на околната среда и водите, чака се решение, заяви през днешния ден председателката на съдружие „ Къркария “ Йоанна Попова. Местните хора са обезпокоени от бизнес ползи към находища на инертни материали в региона. Три компании са внесли капиталови оферти за рандеман на подземни благосъстояния, като едната даже към този момент е оградила концесионната повърхност и е направила сондаж. Всичко това е законно, само че слага в риск даденостите в тази територия. Тя е наситена с голям брой непроучени археологически обекти, измежду които именитото светилище на Асклепий. Жителите на селата в покрайнината желаят чиста природа и опция да се развива туризъм и земеделие.

Осем мъже са в полицейския арест след междусъседско сборичкване в село Стряма. Сигнал за това е получен на телефон 112 към 17:00 ч. в сряда. Изпратени са екипи на РУ-Раковски и пловдивския бранш „ Специализирани полицейски сили “ да спрат физическата разпра сред две ромски семейства. Клановете се скарали поради обща сметка за ток, която трябвало да бъде споделена, само че всяка от страните твърдяла, че другата би трябвало да заплати повече. В резултат членове на двата рода влезнали в комшийска свада, която прераснала в сборичкване. В спора е ранен мъж, който бил намушкан с нож в задните елементи. Като основатели са открити деветима мъже на възраст сред 19 и 44 години. Осем от тях са арестувани с полицейски заповеди, а раненият е оставен под лекарско наблюдаване с прободна рана, без заплаха за живота, оповестиха от полицията. Засилено е полицейското наличие в селото, към този момент ситуацията там е спокойна.

Бюст монумент на Георги Раковски, който е инсталиран пред Военния клуб в Смолян, беше открит през днешния ден. Той е дело на известния смолянчанин, патриот и държавник Георги Милушев. Паметникът е висок 283 см. На събитието и церемонията по откриването участваха жители и политици. Свещеноиконом Запрян Шиков отслужи панихида в памет на българския бунтовник и възрожденец Георги Раковски. Слово за живота и делото му произнесе Кирил Асенов, внук на Георги Милушев. Раковски е учредител на проведената националнореволюционна битка за освобождението на България от османско господство, публицист, стихотворец, журналист, публицист, историк и етнограф. Раковски е роден в Котел на 14 април 1821 година Неговото дело е продължено от Левски и Ботев. Паметникът е отдаден на 203 години от рождението на великия българин. Беше прочетен и приветствен адрес от президента Румен Радев. Милушев и фамилията му подаряват паметника на Министерството на защитата, Военния клуб и 101 –ви Алпийски полк.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР