Дружеството за екологичен градски транспорт на Община Пловдив – Екобус

...
Дружеството за екологичен градски транспорт на Община Пловдив – Екобус
Коментари Харесай

„Екобус – Пловдив” загуби лиценза си за превозвач, подновяват го спешно заради еврофондовете

Дружеството за екологичен градски превоз на Община Пловдив – „ Екобус – Пловдив ” е изгубило лиценза си за транспортьор, научи TrafficNews.   Без него то нито може да извършва курсове, нито да кандидатства през европейки стратегии за преносим състав.  Причината е, че компанията, която е отдала рейса чартърен на „ Екобус – Пловдив ”, го е прекратила, а с това се губи и автоматизирано лиценза за транспортьор. 
Прочетете още
Зам.-кметът по превоз Савина Петкова удостовери за TrafficNews, че „ Екобус – Пловдив ” сега няма лиценз за реализиране на пътнически транспорти.

„ За страдание, още в първия си ден като заместник-кмет научих за този проблем. Проведохме диалози в незабавен порядък да стартира процедура по издаването на нов лиценз. Имаме и няколко разновидността пред нас, като считам, че в границите на месец, можем да решим казуса и още веднъж „ Екобус ” да бъде лицензиран, като транспортьор ”, съобщи Савина Петкова.  Тя съобщи, че сдружението е извънредно значимо за Община Пловдив, като на него ще се разчита за развиването на градския превоз в бъдеще.

„ На последната сесия се гласоподаваха средства за „ Екобус – Пловдив ”, с които то да започва действителни действия. Тук не става дума единствено за транспортьор, а  и за други услуги, като електрически колелета под наем  да вземем за пример.  Очакваме скоро да има опция и за кандидатстване по Оперативна програма „ Развитие на районите “, където ще има опция за покупка на преносим състав ”, съобщи Петкова.  Преди това тя ще изиска и повсеместен отчет на шефа на сдружението Илко Търпов какво е положението му към днешна дата, както и какво е свършеното от него.

В програмата на „ Екобус – Пловдив ” са заложени две линии от градския превоз с напълно електрически транспортни средства.

Преди дни от Министерство на регионалното развитие оповестиха, че за подпомагането на процеса на климатична акомодация посредством Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година, по която за 10-те огромни градски общини в страната е плануван финансов запас от 638,5 млн. лева в границите на първата процедура по приоритет „ Интегрирано градско развиване “.

 30% от този запас ще бъде ориентиран към вложения, допринасящи за реализиране на задачите, свързани с изменението на климата.

203 млн. лева да вземем за пример ще бъдат ориентирани към действия за чист градски превоз, създаване на зарядни станции и велоалеи. Над 12 млн. лева са планувани за вложения, свързани с цифровизация на превоза за понижаване на излъчванията на парникови газове.

Това значи, че Пловдив може да кандидатства за 20 млн. лв. за нов преносим състав и зарядни станции, колкото е заложен в бизнес проекта на сдружението.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР