Дружеството е категорично, че не иска да губи пари във

...
Дружеството е категорично, че не иска да губи пари във
Коментари Харесай

ЧЕЗ проучва възможността за участието на държавата в сделката с Върбакова

Дружеството е изрично, че не желае да губи пари по отношение на арбитражното дело, по което съди България за 500 млн. евро

Компанията  ЧЕЗ стартира да изследва опцията България да взе участие в покупката на електроразпределителното сдружение. Това е новината от последните часове.Какво на процедура значи това? Екип от юристи и експерти ще бъде осведомен с тематиката, с цел да изследва дали възможното приобщаване на българската страна ще опонира на законите, както в Чехия, по този начин и в България.

В случай, че юристите дадат зелена светлина, процедурата продължава, само че този път главно значение ще има арбитражното дело, по което чешката компания-майка съди България за 500 млн. евро. Те са безапелационни, че не желаят да губят пари по него.

Третият сюжет е оптимален за България. В него юристите дават зелена светлина, загуби за ЧЕЗ няма, а България може да се приобщи в тази договорка. При такова развиване на събитията договарянията ще продължат при започване на април, когато Гинка Върбакова ще би трябвало да отиде в Прага.

Още идната седмица юристите на сдружението се заемат с проблема „ ЧЕЗ ”.

Говорителката на ЧЕЗ Груп Алице Хоракова съобщи, че договарянията са завършили и компанията е решила да отговори на молбата на българското държавно управление, да ревизира дали страната може да се включи в договорката.

„ Въпреки че българското държавно управление не прояви интерес за влизане в процеса по продажбата, който протичаше през миналата година, ЧЕЗ ще прегледа настояването, показано от нашия бизнес сътрудник, и ще изследва опциите ”, се споделя в публична позиция на ЧЕЗ.

Дотогава Гинка Върбакова остава единствен притежател. А у нас кабинетът отхвърли да са получавани предходни предложения.

Правителството ще желае да се запознае с към този момент подписания контракт сред ЧЕЗ-България и „ Инерком ”. Основна спънка пред присъединяване на страната в договорката ще бъде арбитражният спор сред ЧЕЗ и България.

Темата е сензитивна поради арбитражното дело ”, сподели Хоракова.

„ Сигурно е едно – по никакъв метод страната няма да води неофициални диалози за някакво извънсъдебно съглашение и никога няма да прави отстъпки по отношение на зародилия спор сред българската страна и чешкото сдружение ”, съобщи финансовият министър Горанов./ Нова тв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР