Другите двама арестувани са 9-класници от Пловдив Районна прокуратура-Пловдив привлече

...
Другите двама арестувани са 9-класници от Пловдив Районна прокуратура-Пловдив привлече
Коментари Харесай

Обвиниха 23-годишен, подал сигнал за бомба в пловдивско училище

Другите двама задържани са 9-класници от Пловдив
Районна прокуратура-Пловдив притегли като обвинен 23-годишен мъж, подал сигнал за сложена бомба в учебно заведение.

Мъжът с букви Б.Т. е с повдигнато обвиняване защото на 30 март посредством позвъняване на телефон 112 е предал, че в Професионална гимназия по превоз и строителни технологии „ Гоце Делчев “ в Пловдив е сложено взривно устройство, като от действието са настъпили обилни нездравословни последствия, прецизират от прокуратурата.

По данни на държавното обвиняване сигналът е подаден от улична телефонна кабина. Незабавно е бил изпратен автопатрул на полицията, който е запазил местопроизшествието. Учениците, учителите и личният състав са били евакуирани. При осъществената инспекция взривно устройство в постройката не е било намерено.

Обвиняемият Б.Т. е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Действията по следствието не престават.

Същевременно под надзора на Районната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за бомбени закани, отправени към учебни заведения в Пловдив и в други градове на страната.

Установено е, че две момчета на 15 години, възпитаници в 9 клас от Пловдив, на 27 март 2023 година и на 31 март 2023 година, са изпратили писма по електронната поща до формалните мейли на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на Министерство на вътрешните работи и до две медии – информативен уебсайт и телевизия. В тези известия те написали, че в разнообразни учебни заведения в Пловдив и в други градове на страната следва да бъдат сложени взривни устройства. Писмата са изпратени от е-поща, записана при снабдител на електронни съобщителни услуги отвън територията на България.

Към момента се правят дейни дейности по следствието. Не е открита връзка сред двата случая, прецизират от прокуратурата.

По-рано денем основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров заяви пред публицисти в Пловдив, че подаването на сигнали е „ станало заразно и много лица са се увлекли по тази наклонност “. Всички те са открити с помощта на дирекция „ Киберсигурност “, акцентира Тодоров. Освен задържаните 17-годишни в София през вчерашния ден, има още три случая в страната на малолетни, които са арестувани за изпращане на заплашителни имейли, сподели Тодоров. По думите му задържаните са общо към осем души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР