Другата седмица председателят на Комисията за защита на личните данни

...
Другата седмица председателят на Комисията за защита на личните данни
Коментари Харесай

Идната седмица става ясна глобата на НАП за теча на лични данни

Другата седмица ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов ще оповести размера на санкцията, която ще бъде наложена на Националната организация за приходите (НАП) поради това, че е позволила приключването на персоналните данни на над шест милиона български и непознати жители.

Проверката е завършила, а в петък на Национална агенция за приходите ще бъде връчен акт за административно нарушаване, сподели Веселин Целков, член на Комисията.

Засега е ясно е, че НАП  не е направила безусловно нищо, с цел да бъдат предпазени тези персонални данни, както и че един милион от тези над шест милиона са данни на умряли хора.

Веселин Целков разяснява, че и преди КЗЛД е имала преписка с Приходната организация по тематиката " сигурност на персоналните данни ", като на Национална агенция за приходите е било обещано напътствие да вкара втори идентификатор за търсене на информация в масивите ѝ с изключение на ЕГН. Отговорът бил, че това ще е рождената дата.

„ Отидохме на инспекция, тъй като помислихме, че това е неразбирателство или че изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите е бил измамен. Оказа се, че това е мнението на специалистите в Национална агенция за приходите. След като вие си мислите, че рождената дата може да бъде втори персонален идентификатор след ЕГН-то, тогава естествено може да се направи изводът за експертното знание… “, сподели той.

Веселин Целков сложи казуса с приключването на данни от Национална агенция за приходите в подтекста на общото отношение на „ висшия мениджмънт на страната “ към казуса с опазването на персоналните данни. И разяснява вчерашното предопределение на вицепремиера Марияна Николова за началник на Съвета по киберсигурност:

„ Виждаме какъв брой късно – повече от 6 месеца (след основаването на държавния орган) е назначен ръководител на Съвета по киберсигурност. Законът е признат декември месец предходната година. Да не приказваме, че назначението на разнообразни постове би трябвало да изисква една изключителна експертиза “, уточни Веселин Целков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР