Другата част от задачите, които сами си поставихме, свързани с

...
Другата част от задачите, които сами си поставихме, свързани с
Коментари Харесай

Горанов: Предстои ЕЦБ да се произнесе по шестмесечните планове на ПИБ и Инвестбанк

Другата част от дилемите, които сами си поставихме, свързани с присъединението към ЕRМ II, ние отчитаме като изпълнени, прецизира финансовият министър.

© Надежда Чипева Ако не друго, след вчерашното съвещание на Съвета за тристранно съдействие към този момент всички знаят по кое време е рожденият ден на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са неговите думи, че " в случай че всичко се развива по този начин, както е в главите на хората, които са ангажирани " в процеса по присъединение на България към банковия съюз и валутния механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната) " до моя рожден ден всичко би трябвало да е завършило ". Т.е. до края на април.

Изказването на Горанов пристигна ден, откакто стана ясно, че небанковият европейски регулатор - Европейският орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA), е изпратил до Европейската комисия писмо с позитивна оценка за осъществяването на уговорките на България във връзка с небанковия финансов бранш. То е в подтекста на желанието на страната да се причисли към ERM II. От EIOPA въпреки всичко дават съответни задания на КФН, като упорстват те да бъдат включени в листата с спомагателни задължения, които България ще поеме при влизането си в ERM II.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Работата до април

Така, с цел да се отвори пътят на страната към еврото, остава да се получи утвърждение и от Европейската централна банка. След като Франкфурт направи обзор на качеството на активите и стрес проби на шест български институции, две от тях трябваше да предложат следващи дейности. Това са ПИБ и Инвестбанк. Те трябваше да показват проекти по какъв начин считат да преодолеят разпознатия финансов дефицит.

" Доколкото съм осведомен, банките са показали тези проекти пред ЕЦБ. Необходимо е от страна на ЕЦБ да се даде оценка за проектите, макар че те значително бяха неофициално експертно съгласувани в хода на правенето им. Оттам нататък би трябвало да се покаже прогрес във връзка с осъществяването на тези проекти от съответните банки. Максималният период за осъществяването им е шест месеца ", съобщи Горанов в изявление за " Капитал " (целият диалог можете да прочетете в петъчния брой на вестника). Вероятно отсам идва и новият период за определяне на тясно съдействие (начинът страните отвън еврозоната да влязат в Банковия съюз), надлежно за чакалнята на еврозоната, който даде министърът - 30 април следващата година.

Горанов въпреки всичко добавя, че сега, в който ЕЦБ оцени като удовлетворяващ напредъка по проектите, които двете финансови институции са показали, би трябвало да даде зелена светлина за Банковия съюз - т.е. допустимо е заветната дата да е и преди април 2020 година

Какво е свършено

" Другата част от дилемите, които сами си поставихме, свързани с присъединението към ЕRМ II, ние отчитаме като изпълнени ", добавя той. От думите на Горанов стана ясно още, че до края на ноември следва нова среща Еврокомисията и ЕЦБ по преговорния развой. Франкфурт би трябвало да даде и оценка дали българската правна рамка е изменена по този начин, че да разрешава реализирането на тясното съдействие, а Брюксел - оценка на свършеното по останалите ограничения, с които се ангажира българското държавно управление на 12 юли 2018 година Те са свързани с небанковия финансов бранш (писмото на EIOPA дава зелена светлина), повишение на качеството на институциите и ръководството в региона на режимите по неплатежоспособност, възстановяване на ръководството на държавните предприятия, както и на ограниченията против изпиране на пари. Последното е обвързвано с приемане на второ четене от Народното събрание на Закона за ограниченията против изпирането на пари като това би трябвало да стане през ноември.

Крайното решение дали България да влезе в предверието на клуба на богатите зависи от формалната поддръжка на всички страни от еврозоната плюс Дания (която е в ЕRМ II), както и от ЕЦБ.

Каква е политиката на Владислав Горанов по ръководство на бюджета, отношението към смяна в данъчната система и Наредба Н-18, можете да прочетете в седмичния брой на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР