Дрон с изкуствен интелект на американската армия се опита да

...
Дрон с изкуствен интелект на американската армия се опита да
Коментари Харесай

Дрон с изкуствен интелект на американската армия опитал да убие оператора си

Дрон с изкуствен интелект на американската войска се опита да убие своя оператор, написа английският.

По време на тестово тестване американските военни са сложили задача на безпилотния летателен уред да унищожи системите за противовъздушна защита на фиктивен зложелател, като за всяко сполучливо попадение машината получава точки. Операторът обаче наредил да не се поразяват някои от задачите.

Тази заповед обаче не се " харесала " на дрона и той решил да ликвидира оператора, който му пречи да печели точки, откривайки огън по информационната кула.

Не е имало жертви по време на теста. 

За случая споделя полковник Тъкър Хамилтън, началник на звеното за тестване и интервенции на изкуствен интелект във Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Той е повдигнал тематиката за офанзивата с дрон на срещата на върха в Лондон за бъдещите бойни въздушно-космически качества.

Според подполковникът, че БПЛА евентуално е приел личния си оператор като спънка за осъществяване на задачата и е решил да се отърве от него.

Военновъздушни сили на Съединени американски щати побързаха да заявяват публично, че сходни симулации не са били провеждани и военните са „ ангажирани с виновното потребление на ИИ технологиите “, а думите на Хамилтън в последна сметка били извадени от подтекста, прецизира английското издание.

Описвайки случката, Тъкър Хамилтън споделя, че дронът на Военновъздушни сили, ръководен от ИИ, е употребявал „ извънредно непредвидени тактики, с цел да реализира задачата си “. 

„ Системата стартира да осъзнава, че въпреки да има разпозната опасност, от време на време човешкият оператор й споделяше да не я ликвидира, само че тя получава своите точки, точно убивайки опасността. И какво направи системата? Тя " умъртви " оператора, тъй като той й пречеше да реализира задачата си. Започва да унищожава информационната кула, която операторът употребява за връзка с нея ", споделя Хамилтън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР