Дрога, примесена с фентанил – синтетичен аналог на хероина, отнема

...
Дрога, примесена с фентанил – синтетичен аналог на хероина, отнема
Коментари Харесай

Дрога, примесена с фентанил, отнема живота на десетки наркозависими

Дрога, примесена с фентанил – синтетичен аналог на хероина, лишава живота на наркозависими във Варна. По неофициална информация от два центъра за лекуване на зависимости, единствено за седмица във Варна са умряли 10 души след приложимост на този опиат.

Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, което е пет хиляди пъти по-силно от метадона, само че и доста по-евтин синтетичен артикул. Предозирането води до сигурна гибел, защото блокира дишането. По наша информация на пазара се предлага всякаква дрога, примесена с фентанил – за инжектиране, за поемане, гелове за мазане и таблетки.

Ще го назовем Иван. Употребява опиати от 2014 година и допреди девет месеца е приемал кокаин, амфетамини, метаамфетамини, екстази, трева и LSD. Знае, че от време на време в дрогата има примеси, само че не е сигурен дали е вземал фентанил. А и в множеството случаи не е имало значение.

" Сега като си приказваме, аз знам какво е веществото, знам какво може да ми аргументи, само че когато вляза в цикъл на приложимост, към този момент не мисля сходни работи. Не ме интересува към този момент какво е, що е. Целта ми е да се надрусам ", споделя той.



Преди няколко месеца от центъра, където се лекува Иван, си потегля момиче, което, за жалост, още веднъж протяга ръка към опиатите. Тя споделила на терапевтите си в центъра, че дрогата, която си е купила, не е чиста.

" Усещането към този момент било по-различно, резултатът е друг и не е това, което по принцип тя взима. Сменила е мястото, отишла е на трето място да си купи и тогава към този момент е било с летален излаз. Впоследствие стартира да се носи сред тях мълва, че нещо не е наред ", изясни Павел Павлов, началник на асоциация за предварителна защита и работа със зависимости " Само през днешния ден ".

Фентанилът е мощно пристрастяващо болкоуспокояващо вещество - синтетичен опиум от рода на морфина.

" В Европа, както и в Америка, фентанилът е публикуван, тъй като е доста на ниска цена и се смесва с хероина. Дилърите вършат големи облаги. Разпространява се под всякаква форма. Тези, които го използват, не знаят, че употребяват фентанил. Те си купуват най-често кристали или хероин ", сподели проф. Снежана Златева, шеф на Клиниката по токсикология във Военноморска болница – Варна.

" Тук се дозира на улицата. Абсолютно на инцидентен принцип, не се знае какво има вътре, по какъв начин работи. Може да работи всячески, според по какъв начин се смесва ", уточни Павел Павлов.



Данните сочат, че от пролетта до момента има девет умряли наркозависими, само че към момента не е ясно дали повода е предозиране с фентанил. От полицията прецизират, че за първи път в края на май е открито съществуване на аналози на фентанил във Варна.

" Има открити и арестувани две лица, дами на 53 и 42 години от Варна. При интервенцията са конфискувани 200 грама аналог на фентанила. Това са към 1400 дози ", сподели Ирена Петричева, ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна.

Фентанилът е на ниска цена, по тази причина пласьорите на дрога го влагат във всичко, без да се замислят, че предозирането убива хора.

" Докато един подвластен е жив, може да се оправи. Когато съм в стадий на приложимост или съм напът да употребя, въобще не мисля какво мога да изгубя. Най-малко живота си мисля, че мога да изгубя ", споделя Иван.

А животът чака Иван да се завърне и да го изживее - без дрога.

Репортери: Даниела Цекова, Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР