Древно гробище с десетки уникални погребения е било открито наскоро

...
Древно гробище с десетки уникални погребения е било открито наскоро
Коментари Харесай

Зловеща находка от Перу: Човешки скелети с допълнителни ръце и крака

Древно гробище с десетки неповторими погребения е било намерено неотдавна от археолози в северната част на Перу. При разкопаването на гробовете, датиращи от преди 1900 години, в доста от тях са били разкрили предмети от скъпи метали, странни керамични съдове, а в някои случаи и… спомагателни човешки крака, оповестява National Geographic.

Според уеб страницата Living in Peru един от откритите скелети е на риболовец, заровен с два спомагателни леви крайници.

National Geographic към този момент разкри, че 30 от от 54-мата заровени са имали спомагателни човешки крака - нормално ръце или крайници. В един от случаите - възрастен мъж, за който се допуска, че е бил ловджия на акули, в случай че се съди по артефактите, открити в гроба му - е бил заровен с два спомагателни леви крайници, ситуирани до тялото му.



В различен гроб археолозите разкрили скелет на мъж с четири ръце, а в трети — остатъци на госпожица с три крайници.

Друг любопитен факт е, че по костите на скелетите, открити в необикновеното гробище, има следи от най-различни контузии и пострадвания.

Смята се, че тези гробове принадлежат на малко известната просвета Виру (Virú), която предхожда тази на Инките, настанила се по-късно на нейно место в долината Виру, в северозападната част на Перу.



Древното гробище е било открито инцидентно, по време на предварителни изкопни работи към градежа и прокарването на тръбопровод и канализация в дребния крайбрежен град Уанчако, оповестява Виктор Кампаня, началник на плана.

Слабо познатата просвета, носеща името на долината Виру, разпростряла се от Андите до Тихия океан, процъфтявала сред 100 и 750 година сл.Хр., когато била завладяна от културата Моче (или Мочика). Разкопките на Кампаня са разкрили и малко рибарско населено място в непосредствена непосредственост до гробището.



Предварителните изследвания демонстрират, че по доста от останките има следи от контузии и нараняваия, като разрязвания или удар с тъп предмет. По-вероятно е тези, които са претърпели контузия, да са получили бонус крака, които да вземат със себе си в отвъдното. Добавянето на части от тела по време на погребенията е доста типично за Виру, означават учените. На сходно нещо се натъкнали и археолози, разкрили друго, доста по-малко населено място на Виру в Ел Кастило Санта.

На този стадий археолозите могат единствено да гадаят, само че не и да кажат сигурно, какви са били претекстовете за тези необикновени погребения. Едно от догатките е, че спомагателните крака са жертвоприношение, което починалите носят със себе си в отвъдния живот.

Допълнителни проучвания ще покажат дали има някаква връзка сред заровените хора и тези, чиито телесни елементи са отнети и добавени в погребенията.



СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР