Древният Камък от Скун“, върху който монарсите на Великобритания са

...
Древният Камък от Скун“, върху който монарсите на Великобритания са
Коментари Харесай

Древен камък се завръща в Лондон за коронацията на Чарлз III

Древният „ Камък от Скун “, върху който монарсите на Англия са коронясвани от епохи, се завръща в Лондон за коронацията на крал Чарлз III идната седмица, съобщи Ройтерс, базирайки се на длъжностните лица.

„ Камъкът от Скун “, прочут още като „ Камъкът на ориста “, се счита за заветен, исторически знак на монархията и на шотландската народност. Той беше изнесен от непрекъснатото си място в Единбургския палат за първи път от повече от 25 години, заяви Шотландската организация за околната среда с историческа стойност, която е поела отговорността за камъка.

Организацията изясни, че си е сътрудничила с полицията, както и с други организации, с цел да подсигурява „ безвредното и надеждно превозване “ на обекта. За тази цел за преместването е употребявано особено транспортно средство, направено най-вече от шотландски дъб.

Камъкът беше изнесен от Единбургския палат с публична гала с присъединяване на представителя на монарха в Шотландия Джоузеф Мороу, както и на първия министър на Шотландия Хамза Юсаф в ролята му на Пазител на великия щемпел на Шотландия, сподели Шотландската организация за околната среда с историческа стойност.

Произходът на камъка е незнаен, само че се счита, че е бил употребен при встъпването в служба на шотландските крале още при започване на 9-и век.

Английският крал Едуард I конфискува камъка от Шотландия през 1296 година и го вграждат в „ Стола за коронации “, който поръчва през 1308 година за Уестминстърското абатство в Лондон. От ръководството на Хенри IV през 1399 година този камък се употребява в церемониите по коронясването на всички британски и английски монарси.

Камъкът е откраднат от шотландски националисти през 1950 година, само че е открит няколко месеца по-късно. Официално е предаден на Шотландия през 1996 година и ще бъде върнат там след коронацията на Чарлз Трети.

През 1996 година „ Камъкът от Скон “ е изместен в Шотландия непрестанно. Той ще бъде върнат в Единбургския палат след коронацията на Чарлз Трети.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР