Древният град Кибира, или Голямата Кибира, се намира в град

...
Древният град Кибира, или Голямата Кибира, се намира в град
Коментари Харесай

2000-годишен фонтан, разрушен от земетресение, отново оживя СНИМКИ

Древният град Кибира, или Голямата Кибира, се намира в град Гелхисар в югозападната турска провинция Бурдур. В антични времена той е бил столица на самостоятелна страна, известна като Кибиратис, която се е намирала отвън северозападните граници на античната провинция Ликия, която процъфтява в Анатолия през 15-ти и 14-ти век пр.н.е. д., а по-късно до 546 година пр.н.е. д - като Лука, пише Ancient Origins.

Римският географ и историк Страбон записва, че Кибира в началото е била населявана от „ лидийците “, които са били локалното население на този район на Мала Азия. След като римският военачалник Луций Лициний Мурена побеждава локалния държател през 83 година пр.н.е. д., градът става част от обширна римска провинция. В листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание антична Кибира е известна като „ Градът на гладиаторите “.
 разкопки, шадраван, пуйка, находка, археология, гладиатор Възстановеният шадраван тече още веднъж след 2000-годишно прекъсване Снимка: MAKU
Изследователят Сукру Озудогру от университета Мехмет Акиф Ерсой неотдавна сподели пред Анадолската организация, че неговият екип от археолози е прекарал последните четири месеца в събиране на " 150 истински фрагмента от руините ". Сега те сполучливо са " сглобили един архитектурен шедьовър в неговата целокупност ".

Самият шадраван е с диаметър 15,24 м и височина 7,92 м. Използван е повече от 600 години, до момента в който един ден структурата не е разрушена от естествено злополучие.

Екипът от археолози възвърне и истинската система за изворна вода, тъй че питейна вода в този момент тече от фонтана „ тъкмо както преди 2000 години “.

Изследователят Озудогру разказва, че водата от фонтана като че ли " изтича от устата на лъв и пантера ". Тези две животни освен заемат значимо място в римската митология, само че са и измежду тези, с които гладиаторите са се биели на арените. Между другото, след откриването на " арената за 10 400 фенове ", където се организират стотици гладиаторски борби, Кибира стартира да се назовава " Градът на гладиаторите ".
 разкопки, шадраван, пуйка, находка, археология, гладиатор Питейна вода тече от устата на лъв и пантера Снимка: MAKU
Съчетавайки римски и византийски архитектурни стилове, през 1000-те години от съществуването на Римската империя, градът става прочут с кървавите гладиаторски надпревари. Въпреки това земетресение през 23 година пр.н.е д. почти го изравни със земята. И единствено с помощта на жителите на града, които възвърнаха гигантския шадраван след естествено злополучие, той не беше загубен във времето.
За реставрацията на фонтана и двата му басейна бяха нужни " 68 истински архитектурни детайла и 24 имитационни блока от автентичен тип камък ". В допълнение, истинският шадраван имаше един огромен кръговиден басейн, с втори басейн, прибавен десетилетия по-късно. Археолозите настояват, че когато фонтанът е работил, преди към 2000 години, два кръгли басейна са доставяли питейна вода в четири разнообразни елементи на града.
Благодарение на истинските фрагменти беше допустимо да се открие, че фонтанът в миналото е бил детайлизиран с грациозни скулптури на животни, големи колони и релефни фризове.

Изследователите са употребявали две скулптурни форми, взети от истински, открити по време на скорошни разкопки. Самите статуи в този момент се намират в музея Бурдур.

В римско време „ водата е била митологичен воин “, течаща в два басейна от устата на статуите на „ лъв и пантера “. В римската митология Херкулес лежи върху кожата на пантера, а богът на виното Дионис носел кожата на лъв. Точно с тези две животни са се биели гладиатори на арената в Кибири, с цел да основат необикновено и впечатляващо представление за публиката.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР