Древните египтяни обичали да документират всичко. Запазили се и до

...
Древните египтяни обичали да документират всичко. Запазили се и до
Коментари Харесай

Забравената цивилизация на Пунт

Древните египтяни обичали да документират всичко. Запазили се и до през днешния ден мемоари и рисунки демонстрират елементи от съвсем всеки аспект на всекидневието в Египет, от войни и религиозни обреди до персоналните истории на владетелите.

Търговските връзки също не се отличавали – египетските хроникьори записвали всички елементи към дадена комерсиална договорка. Според наличната историческа информация територията, наречена Пунт, е била несметен източник на скъпи предмети, плебеи, екзотични подправки и диви животни. От оживелите описания излиза наяве, че Пунт е била миролюбива и просперираща страна, която имала огромно многообразие от артикули за търгуване.

Единственият проблем е, че никой не знае къде се е намирала тази страна Пунт.

Съществувал ли е в действителност Камелот?

Всъщност хората са я търсили много. Първата компликация, която среща всеки откривател, решил да открие Пунт, е, че би трябвало да се уповава единствено на древноегипетските източници. В историческите летописи на никоя друга страна не се загатва безусловно нищо за мистериозната земя. Това прочее е много необичайно, тъй като би означавало, че или Пунт е търгувал единствено с Египет, което не е изключително евентуално, или другите цивилизации са наричали територията по различен метод.

 Кралица Ати, жена на крал Параху, изобразена върху храм на Хатшепсут. Wikipedia Кралица Ати, жена на крал Параху, изобразена върху храм на Хатшепсут. Wikipedia

Всяка страна, притежаваща толкоз доста полезности и благосъстояния, би била прелестна цел за завладяване, само че в египетските исторически сведения няма нито едно споменаване за война с Пунт, макар че египтяните много постоянно воювали със съседите си.

Най-доброто доказателство за съществуването на Пунт идва от храм, отдаден на дамата фараон Хатшепсут, която управлявала Египет повече от 20 години. На една от стените на този храм се вижда огромен барелеф, описващ комерсиална задача до Пунт (главното изображение). Благодарение на този барелеф можем да разберем и имената на владетелите на Пунт по време на ръководството на Хатшепсут – крал Параху и кралица Ати. Но античните египтяни или са не запомнили да упоменат точното местонахождение на Пунт, или просто ние към момента не сме попаднали на верните находки.

Осланяйки се на запазилите се до през днешния ден описания, можем да заключим, че за разлика от античните египтяни, мъжете в Пунт били с дълги коси и брада по лицето. Жителите на Пунт строели кръгли къщи, повдигнати на крайници, най-вероятно с цел да се избегнат наводнения при значителни дъждове или преливане на река.

Проклятието на мъртвия град

 Типична барака в Пунт. Wikipedia Типична барака в Пунт. Wikipedia

Според египетските рисунки животните, с които жителите на Пунт търгували, са били нормални за региона към Червено море и Арабския полуостров. Но съгласно някои учени, фокусиращи се върху произхода на останалите артикули, най-вероятната територия, на която се е намирал Пунт, е някъде в Африка, на юг от античен Египет – Сомалия, Джибути и Еритрея. Но няма задоволително доказателства за нито една от двете теории.

Археолозите до момента не са откривали следи от антична цивилизация, която да се равнява на Пунт. Писателят Бил Прайс даже се е усъмнил в съществуването на мистичната страна. Според него е допустимо Пунт да е била мислена химера, основана от античните египтяни. Тази доктрина се удостоверява индиректно от различното име на Пунт, което се превежда като „ Земята на боговете “.

В египетските текстове се срещат и загатвания, че първите египтяни емигрирали от Пунт и разкрили местността към река Нил, където след това се преселили.

Хиперборея – раят на Северния полюс

Аркаим – античният град на арийците

Възможно е и до през днешния ден руините на мистериозната страна да лежат някъде под пясъците, само че ние няма по какъв начин да сме сигурни в съществуването на Пунт, най-малко до момента в който при бъдещи разкопки не се открие именитата територия.

The Ancient Ones

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР