Древната сграда е открита на около 150 км западно от

...
Древната сграда е открита на около 150 км западно от
Коментари Харесай

Археолози откриха останките на древен палат от времето на Маите в Мексико

Древната постройка е открита на към 150 км западно от Канкун. Смята се, че е строена преди повече от 1000 години.

Археолози откриха в Мексико останките на дворец на Маите на повече от 1000 години. Сградата в Кулуба е дълга 55 метра, необятна е 15 м и е висока 6 м. Изглежда се е състояла от общо шест пространства, споделят от Мексиканския народен институт по антропология и история.

Постройката е част от по-голям комплекс, който включва още две жилищни пространства, олтар и огромна кръгла печка. Археолозите са разкрили още останките на гробница и се надяват, че подробните разбори на костите може да донесат още детайлности за жителите на Кулуба и културата на Маите.

Палатът е бил употребен в двата интервала на цивилизацията на Маите – в края на класическия интервал 600-900 година сл. Хр. и терминалния типичен интервал от 850 до 1050 г.г. сл. Хр., изяснява Алфредо Барера Рубио, един от водещите археолози на обекта.

„ Знаем прекомерно малко за архитектурните характерности на района североизточно от Юкатан. Така че една от главните ни цели, с изключение на опазване и реституция на културното завещание, е проучването на архитектурата на Кулуба, “ споделя още той.

„ Това е едвам началото на работата. В момента просто разкриваме една от най-големите структури в региона. “ Рубио се надява, че работата им ще докара до превръщането на обекта в естествена атракция, която ще притегля туристи в района.

Маите са построили една от най-великите цивилизации в западното полукълбо, която се разгръща из централна Америка, в това число региона на днешно южно Мексико, Гватемала, Белиз и Хондурас.

Техните градове нормално включват пирамидални храмове и огромни каменни сгради. Маите са познавали земеделието и са имали железни принадлежности, развили са софистицирани способи за напояване и са създали йероглифна писмена система.

Цивилизацията на Маите претърпява тайнствен крах сред 800 и 1000 година от н.е. Учените допускат, че измежду вероятните аргументи може да е война, климатични промени, болест или някакви политически разтърсвания. Все отново някои градове като да вземем за пример Чичен Ица, който е направлявал Кулуба, както допускат археологическите доказателства, са оживели по-дълго.

Сега учените работят по план на залесяване на региона, като задачата е да се употребява естествена растителност, която да способства за опазването и консервацията на обекта, предпазвайки го от директна слънчева светлина да вземем за пример или пък вятър и други метеорологични феномени, защото постройките към момента носят цветовете на истинската си багра.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР