Древната египетска цивилизация е известна с много неща, но нейната

...
Древната египетска цивилизация е известна с много неща, но нейната
Коментари Харесай

Хор, Анубис, Ра: Ето кои египетски богове трябва да знаем

Древната египетска цивилизация е известна с доста неща, само че нейната мощна страна е комплицираната религиозна система от вярвания и нейният мавзолей от божества. Те, със своите характерности и завладяващи истории, играят съществена роля в живота и обществото. 

В тази публикация ще изследваме завладяващия свят на най-важните египетски богове.

1. Бог Ра

Ра е един от главните египетски богове. Той носи прякора „ Бащата на всички богове “. 

Символизира слънцето и играе доста значима роля в основаването и реда в света. Този господ също така съставлява справедливостта и истината посредством ролята си на висш арбитър на смъртните в отвъдния живот. 

Има легенда, съгласно която дясното му око е въплъщение на слънцето. По този метод Ра пътува през небесата денем, а през нощта се придвижва в подземния свят.

2. Амон

Амон е един от най-важните египетски богове, дотолкоз, че се слива с бога на слънцето Ра, трансформирайки се в Амон-Ра. 

В началото той е считан за провидение на въздуха, слънцето и небето. С течение на времето неговият статус се усилва дотам, че става бог-създател на света и всички същества. По същия метод фигурата му е обвързвана със отбраната и управлението на Египет.

3. Изида

Изида е показана като жена с йероглифа за престол на главата си. Фигурата ѝ символизира магия, съпружеска честност и майчинство. На нея се приписва дара на възкресението.

4. Озирис

Фигурата на Озирис символизира живота, гибелта и възкресението. Заедно със брачната половинка си Изида и брат си Сет изковават история, която им печели купата богове на египетския мавзолей.

Историята споделя, че Озирис царувал на земята и научил хората на всичко належащо за развиването на цивилизацията. Поради тази причина брат му Сет му завидял и го умъртвил. Говори се, че той хвърлил останките на Озирис на 14 секрети места из целия Египет.

Съпругата му Изида, когато чула за случилото се, обиколила цялата страна в търсене на останките на Озирис. На всяко място намирала парченце от тленните му остатъци, а в тяхна чест е издигнат храм. Тя събрала 13 от 14 елементи от тялото на брачна половинка си. След това Озирис бил мумифициран.

5. Сет

Споменахме Сет като един от злите и отмъстителни египетски богове. Въпреки това, първоначално си той не е свързван като негативно провидение.

Сред египтолозите няма единомислещо мнение какво е животното, което служи за глава на Сет. Според някои то е тръбозъб или магаре, само че съгласно други то е измислено.

Сет е богът на насилието, хаоса и запустението.

6. Хор

Хор е наследник на Изида и Озирис. Фигурата му е на човек с глава на сокол, дясното око символизира слънцето, а лявото е въплъщение на луната.

Като се има поради фамилната му история, която разказахме нагоре, Хор се бори против Сет, брата на татко си, с цел да отмъсти за гибелта му. Той излиза победител, трансформирайки се в бог-защитник на фараона и египетския народ.

7. Анубис

Фигурата на Анубис е показана като мъж с глава на чакал. В някои случаи той е с палмово листо в ръка.

Като господ на гибелта и мумифицирането, Анубис играе ролята на бранител на умрелите по време на пътуването им към отвъдното.

8. Маат

Маат е египетска богиня, която въплъщава галактическия ред, справедливостта, истината и стабилността. Нейната фигура е на жена с щраусово перо на главата. Основната роля, която играе, е да поддържа салдото във Вселената. 

9. Хатор

Хатор е египетска богиня, добре приета в своята просвета като божество на любовта, майчинството, насладата и музиката. Освен това тя е притежателка на свещени предмети, като лечебна огърлица.

Друга роля на богинята Хатор е да пази дамите. Поради тази причина нейният фетиш се правил от жрици. В нейна чест са позволени половите удоволствия и алкохолът.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР