Древна златна монета доказва, че римски император от трети век,

...
Древна златна монета доказва, че римски император от трети век,
Коментари Харесай

Златна монета доказва, че фалшив римски император е бил истински

Древна златна монета потвърждава, че римски император от трети век, считан за фиктивен воин, в действителност е съществувал, настояват учени, представени от Би Би Си и Агенция Франс Прес.

Монетата с името и изображението на Спонсиан е открита преди повече от 300 години в Трансилвания, в миналото част от Римската империя.

Смятало се е, че е фалшификат, само че все пак е била заключена в долап в музей.

Сега учени откриват, че по нея има следи от надраскване, забележими под микроскоп. Те потвърждават, че е била в обращение преди 2000 години.

Проф. Пол Пиърсън от лондонския Юнивърсити колидж, който управлява проучването, сподели пред Би Би Си нюз, че е изумен от откритието.

" Това, което открихме, е император. Той беше фигура, считана за подправена и отписана от експертите… Но ние считаме, че е бил същински, и че е имал роля в историята. "

Монетата, която е в основата на историята, е част от малко богатство, намерено през 1713 година Смята се, че е същинска римска монета доникъде на 19-и век, когато специалисти стартират да подозират, че може да е направена от фалшификатори по това време поради грубия дизайн.

През 1863 година Анри Коен, водещ специалист по монети в Националната библиотека на Франция, преглежда казуса в своя огромен азбучник на римски монети. Според него те не са единствено " модерни " имитации, само че са зле направени и " неуместно измислени ". Други експерти се съгласяват и до момента Спонсиан е отхвърлян в научните каталози.

Професор Пиърсън обаче се усъмнява, когато вижда фотоси на монетата, до момента в който изследва книга за историята на Римската империя. Той съумява да разграничи драскотини по повърхността й, които счита, че може да са породени, до момента в който е била в обращение.

Специалистът се свърза с музея на университета в Глазгоу, където монетата се съхранява дружно с още три от истинското богатство, и желае позволение да я изследва. 

Заедно с сътрудници от Глазгоу Пол Пиърсън изследва и четирите монети под мощен микроскоп. Потвърждава се съществуването на драскотини, които дават отговор на такива, получавани всекидневно в портмонета, предава Българска телеграфна агенция. Химическият разбор също демонстрира, че монетите са били заровени в земята стотици години.

Изследователите считат, че Спонсиан е бил пълководец, заставен да се разгласи за император на най-далечната и сложна за отбрана провинция на Римската империя, наречена Дакия.

Заобиколен от врагове и откъснат от Рим, той евентуално е поел висшото командване в интервал на безпорядък и революция, защитавайки военното и цивилното население на Дакия. Спонсиан бил отпред до възобновяване на реда, а провинцията била евакуирана сред 271 година и 275 година, споделя Йеспер Ериксон, който е от изследователския екип.

" Нашето пояснение е, че той е отговарял за контрола над военните и цивилното население, защото са били обкръжени и изцяло откъснати ", изяснява експертът. " За да основат функционираща стопанска система в провинцията, те са решили да секат свои лични монети ".

Тази доктрина би обяснила за какво монетите не наподобяват на тези от Рим, е заключението на специалистите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР