Древна крепост на над 3 000 години беше открита от

...
Древна крепост на над 3 000 години беше открита от
Коментари Харесай

Откриха древна крепост на над 3 000 години край Златоград

Древна цитадела на над 3 000 години беше открита от археолози край Златоград. Укреплението е от времето на Троя и Микена и е едно от първите доказателства, че антична Тракия е била част от критско-микенската просвета, призната за първата цивилизация в Европа. Учените допускат, че зад крепостните стени се крие град от времето на именитите Ахил, Хектор и Одисей.


Археологическата експедиция проучваше тракийска царска резиденция от 4-5-и век преди Новата епоха, когато инцидентно попада на цитадела, по-стара с близо хиляда години. Стените са построени от големи камъни с тегло над 5 тона. Това е по този начин наречения циклопски строеж, с него са издигнати античните Троя, Микена и Тиринт.

Преди близо 50 години учен Александър Фол пръв изрича хипотезата, че Тракия е била част от фамозната Критско-Микенска цивилизация. Сега археолозите имат доказателство за това.
Проф. Николай Овчаров: Става дума за едно от първите свидетелства за по този начин наречената Микенска Тракия. Резиденция от преди 3000, 3200 години. Крепостната стена, на която попаднахме, както и керамика, която излезе, фактически приказват за интервала на Троянската война.
Зад крепостната стена се крие царски некропол, светилище и укрепен палат. Проучени са две здания с представителни функционалности и светилище. Районът е изпълнен с каменни олтари, допуска се, че има и град на над три хиляди години. Експедицията се финансира за пета поредна година от Ареалния етнографски музей в Златоград.
Александър Митушев, шеф на Ареален етнографски комплекс Златоград: Това, което сме си сложили за цел, е да помогнем на науката, и несъмнено, да можем да разпространяваме района с археологическите обекти, които ще могат да се посещават от локалните поданици, гостите и туристите.
Проучванията ще продължат през идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР