Древен шлем с произход от българските земи бе върнат на

...
Древен шлем с произход от българските земи бе върнат на
Коментари Харесай

САЩ ни върнаха уникален античен шлем, намерен в нашите земи

Древен шлем с генезис от българските земи бе върнат на българската страна. Генералният консул на България в Ню Йорк Мая Христова връчи благодарствени писма на ръководителите на службите на Съединени американски щати, провели сполучливото следствие.

Връщането на скъпия артефакт на България стана допустимо с помощта на извършена огромна интернационална интервенция за обезвреждане на незаконна скица за трафик на културно-исторически полезности, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. В интервенцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са взели участие правоприлагащи служби от общо 11 страни: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция.
свързани новини4043на 10.12.2018
Шлемът е конфискуван от сбирката на един от най-големите колекционери на антично изкуство в света, откакто проверяващите американски органи съумели да потвърдят, че артефактът е бил импортиран в страната посредством противозаконен трафик на антики. Стойността му се пресмята почти на 200 000 щатски $. Шлемът, датиращ от 4-3 век пр.н.е., е направен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че произходът му е от територията на България – покрай настоящето с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Американските специалисти позволяват, че е принадлежал на Филип Македонски.

На 10 февруари в Генералното консулство на България в Ню Йорк, се организира публична гала по връщане от американските управляващи на българската страна на античния предмет.

В своето одобрение генералният консул акцентира, че това значимо събитие утвърждава отличното съдействие сред правоприлагащите и правосъдните институции на България и Съединени американски щати.

Отправена бе специфична признателност към Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк и към дирекция „ Разследвания “ към Департамента за вътрешна сигурност, които дружно със своите български сътрудници от Групово дело „ Борба с проведената престъпност “ и дирекция „ Международно оперативно съдействие “ на Министерство на вътрешните работи са постигнали този триумф.

На собствен ред, американската страна също насочи признателност към българските управляващи за отличното и резултатно съдействие.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР