Драстично намаляващият брой на насекомите ни обрича на неизбежен "екологичен

...
Драстично намаляващият брой на насекомите ни обрича на неизбежен "екологичен
Коментари Харесай

Експерти: Идва неизбежен екологичен Армагедон

Драстично намаляващият брой на насекомите ни обрича на неминуем "екологичен Армагедон ", предизвестяват специалисти, представени от в. Daily Mirror.

Изследване, осъществено в Германия от английски и холандски експерти, демонстрира, че броят на летящите инсекти е намалял със 75% през последния четвърт век.

За хората фрапантното понижаване на насекомите може да има повече от съществени последици.

"Фактът, че броят на летящите инсекти понижава фрапантно с сходни скоростни темпове, е алармиращ ", споделя ръководителят на проучването Ханс де Кроон от университета "Радбауд " в Холандия.

"Насекомите съставляват две трети от живите същества на Земята, само че броят им понижава със страховити темпове. Хората са отговорни за превръщането на големи площи в негостоприемна обител за живот, с което сами се обричат на екологичен Армагедон. Ако продължаваме в същия дух, внуците ни ще наследят един надълбоко обеднял свят. Изгубим ли тези инсекти, всичко ще рухне ", добавя професор Дейв Гулсън от университета на Съсекс, Англия.

За задачите на проучването е оценен броят на насекомите в 63 естествени резервата след 1989 година
Още по-шокиращ е фактът, че популациите им понижават в предпазени зони, означават откривателите. Специалистите позволяват, че въпросните зони се явяват самобитен "екологичен капан ".



Насекомите играят фундаментална роля за препитанието на индивида, както като полинатори, а и като плячка за други животни.

Следващата цел на учените ще бъде да открият точната причина за фрапантното понижаване на насекомите, както и дали това се случва и на други места по света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР