Драстичен скок на заразените с коклюш в София.По данни на

...
Драстичен скок на заразените с коклюш в София.По данни на
Коментари Харесай

Драстичен скок на заразените с коклюш в София

Драстичен скок на инфектираните с коклюш в София.

По данни на здравната ревизия доказаните случаи през миналите 7 дни са 75. За съпоставяне седмица по-рано те са били двойно по-малко.



С коклюш от началото на март до 15 април са диагностицирани 56 възпитаници от 10 столични учебни заведения. Паралелки под карантина няма. На учебно заведение не вървят единствено контактните от класа - тези, с пропусната имунизация.

Противоепидемични ограничения на национално равнище все още не се постановат, съобщи пред Българска национална телевизия шефът на Центъра по заразни и паразитни свети.

В столичното 125-о учебно заведение през април са доказани 4 случая на коклюш при седмокласници с пропусната имунизация.

" Децата, които са заболели сега и към момента карантината продължава, действително нямат последния банкет, който е наложителен, когато навършат 12 години ", изясни Марияна Пенева - здравна сестра в 125 СУ " Боян Пенев ".

По наставление на здравната ревизия инфектираните си остават вкъщи за 2 седмици. Контактните им, с пропусната ваксина против коклюш, също не посещават учебно заведение 14 дни.

" Не се карантинират паралелките в учебно заведение. Карантинират се единствено децата, които нямат изцяло приключен имунизационен цикъл за коклюш ", заключи Венелина Николова - шеф на 125 СУ " Боян Пенев ".



При общо 7 от контактните на инфектираните от двете паралелки в 125-о учебно заведение са открити пропуски в имунизациите против коклюш. Сестрите в учебното заведение, ревизирали имунизационния статус и на децата от другите паралелки седмокласници.

" Изпитваме затрудения, тъй като има такива профилактични карти, които ни ги подават без нанесени имунизационни данни. И тогава към този момент е доста по-сложно ", съобщи Марияна Пенева.

Тази година на имунизация подлежат родените през 2012 година и 2018 година. Ваксината може да бъде сложена когато и да е, без значение от рождената дата на детето.

И измежду ваксинираните има инфектирани.

" Ваксината не обезпечава 100% отбрана, само че пък пази от тежки форми на коклюш и от смъртен излаз ", сподели доктор Наталия Габровска - пулмолог СБАЛДБ " Проф. Иван Митев ".

" На всеки 3 до 5 години ние си следим, и тук не приказвам единствено за България, приказвам за цяла Европа, такива епидемиологични талази от коклюш. То си съществува измежду нас. Променя се даже самият извършител с времето ", съобщи доктор Трифон Вълков - СБАЛИПБ " Проф. Иван Киров ".

Новородените са най-застрашени от тежко протичане на коклюш.



" Всеки 2 на хиляда бебета са изложени на действителен риск от гибел освен това заболяване ", означи доктор Наталия Габровска.

Носенето на маска към новородените може да ги защищити от заразяване.

" Имунизация на по-късна възраст, единствено за хората, които не са имунизирани, а са в най-близко обграждане на новородени деца. Това са рекомендациите на редица западни страни. Ваксина на бременни - антителата в действителност при имунизиране на майката могат да се предадат на детето. Тоест да го защитят първите два месеца ", съобщи проф. Ива Христова - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" В България това към момента не се случва. Много се надявам да се образува една работна група и това решение да бъде разисквано ", сподели доктор Наталия Габровска.

Ваксината е безвредна за бременни, само че не е безвъзмездна за възрастните. Прогнозите са, че случаите на коклюш ще продължат да се усилват. Тестовете, с които се потвърждава болестта, не се заплащат от здравната каса.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР