Драматичният театър във Варна започва новата 2022 г. с две

...
Драматичният театър във Варна започва новата 2022 г. с две
Коментари Харесай

Варненският театър започва годината с две премиери

Драматичният спектакъл във Варна стартира новата 2022 година с две премиерни заглавия, споделя за Българска телеграфна агенция директорката на Театрално-музикалния продуцентски център в крайморския град Даниела Димова. На 8 и 9 януари феновете ще имат опция да гледат " Вечеря за простаци " от Франсис Вебер. Димова напомня, че тази брилянтна комедия има и кино версия. Според нея обаче известността на текста не тормози управлението на ТМПЦ, защото колкото повече информация имат феновете, толкоз повече ще демонстрират любознание да го видят, пречупен през театралния прочит.

Постановчик на " Вечеря за простаци " е режисьорът Николай Кенаров, преводът е на Красимир Мирчев. Сценографията е на Габриела Кърджилова. Кенаров е кадър на Варненския спектакъл и в края на предходната година неговото зрелище " Владимир " - черна комедия от словенския създател Матяж Зупанчич, получи покана и реализира триумф с присъединяване си в интернационалния фестивал в град Кран, Словения. В функциите са Свилен Стоянов, Александра Майдавска, Константин Соколов, Симеон Лютаков, Николай Божков, Биляна Стоева, Михаил Мутафов.

Втората премиерна режисура на Варненския спектакъл - на 18 и 19 януари, е на режисьора Стоян Радев Ге.К. Публиката ще види неговата идея на " Кървава женитба " на Федерико Гарсия Лорка в превод на Лъчезар Мишев. Сценографията е на Даниела Николчова. В постановката ще вземат участие три генерации артисти, като феновете ще имат опция да видят на сцената за първи път и най-новите попълнения на трупата в крайморския град. Композитор е Калин Николов, хореографка - Татяна Соколова. В функциите са Христина Джурова, Станислав Кондов, Александър Евгениев, Веселина Михалкова, Пламен Димитров, Миглена Везирова, Милена Кънева, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Недялко Стефанов, Теодора Михайлова, Велизар Емануилов.

С премиерна режисура ще бъде закрит стотният юбилеен сезон на Драматичния спектакъл във Варна. На 12 март, рождения ден на културната институция, публиката ще види " Дамата с камелиите " от Александър Дюма в режисьорския прочит на младата Маргарита Мачева.

За международния ден на театъра - 27 март, е готова още една изненада за публиката във Варна. Тогава ще се играе " Тютюн " на режисьорката Бина Харалампиева. Зрителите обаче ще имат опция да видят и другото лице на актьора посредством изложбата на Диана Димитрова - актрисата, превъплъщаваща се на сцената в магнетичната Ирина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР