Драматична и в крайна сметка неуспешна спасителна операция в ледените

...
Драматична и в крайна сметка неуспешна спасителна операция в ледените
Коментари Харесай

Родна писателка преживя страшна експедиция на Антарктида, завършила с трагедия

Драматична и в последна сметка несполучлива избавителна интервенция в ледените води край Антарктида се разиграла пред очите на писателката Людмила Филипова по време на връщането й от експедиция на ледения континент. Тя описа за претърпяното в студиото на bTV.

Филипова, която сега кара магистратура по астрофизика, отпътувала със собствен сътрудник португалец, дружно с който работели по общ план. След месец и половина работа със профилирана инсталация на Антарктида, трябвало да се приберат, само че още от началото почнали проблемите – вълните били толкоз мощни, че всички в лодката били до шия във вода и единствено специфичните защитни костюми и умелото ръководство на командира въз основата ни Йордан Йорданов довели начинанието до триумф.

„ 20 дни по-рано испанците се отхвърлиха при доста по-добри условия да вземат стоящите в базата”, разяснява тя. При неуспех е трябвало тя и останалите в лодката е трябвало да чакат цялостен месец.

Все отново достигнали до кораба. За Филипова това била трета експедиция, само че за първи път никой не оказал помощ на полярниците да се качат на борда по въжената стълба. Малко по-късно от собствен прочут – готвачът на плавателния съд, схванала, че има човек зад борда. „ Капитан, офицер, академик – капитан Хавиер Салазар”, изясни тя.

Последно бил забелязан на кораба два часа по-рано – на място, където няма бариера. „ Корабът потегли с цялостна скорост обратно и беше съвсем като в „ Титаник” – с големи фенери се обхождаше водата”, описа Филипова.

Без защитна екипировка човек не може да оцелее повече от три минути при смразяващите температури. По-късно схванала от другия капитан на кораба, че той е трябвало да реши дали да забави избавителната интервенция като качи полярниците, или да ги върне и да тръгне незабавно обратно. Избрал първото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР